Előzzük meg a fagy és jég okozta károkat a gyümölcsültetvényeken

2021. április 26. hétfő 09:00
BETÜMÉRET:
A RhizoMagic™ a növények védekezőmechanizmusait képes erősíteni, melyek sejt szinten hatnak

Hazánkban az elmúlt 2 hétben hóesések, fagyok, zivatarok, viharok, helyenként jégesők váltották egymást, melyek megviselték növényeinket. Fenti abiotikus stressztényezők miatt a növényi sejtek és DNS-szálak károsodnak, csökken a fotoszintézis hatékonysága, negatív hatással vannak a termés mennyiségére és minőségére. A növények a káros szabadgyökök ellen az antioxidánsaikkal tudnak védekezni. Ha ez a csata a szabadgyökök javára dől el, akkor stressz lesz látható, ha a növény győz, akkor tolerancia.

Gyümölcsöseinket és a szőlőt egyre gyakrabban érik olyan stressztényezők, melyek a napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (pl. késői fagyok, jégkár, szélviharok), illetve a káros talajviszonyok és a gyomirtó stressz következményei. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban akár több hatás is érvényesülhet.


Súlyos fagykár cseresznyében és almában

A RhizoMagic™ a növények védekezőmechanizmusait képes erősíteni, melyek sejt szinten hatnak és az alapvető folyamatok szabályozásában játszanak szerepet. Ezeket a szemmel is látható pozitív hatásokat műszeres vizsgálatok is igazolták, ahol a kezelt növényekből vett mintákban a módosult/sérült gének száma töredéke volt a stressztüneteket mutató mintákban észlelthez képest.

Kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok, fucoidan, laminarin, mannit, alginit, aminosavak mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. A tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro- (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot.

Számos gyakorlati tapasztalat is bizonyítja a RhizoMagic™ kedvező hatását, a 2019-ben 2x2 liter/ha dózisban kijuttatott növénykondicionáló készítménynek köszönhetően a háromszoros jégverés és vihar sújtotta tiszatelki almaültetvény megmenekült.

Ebben a videóban megtekinthetők a részletek:

https://youtu.be/kXH9BmVymyk?list=PLY744tPVJ7VVvr8hJ8bmtZobuZ0_ElONG

További videók gyakorlati tapasztalatokról elérhetők YouTube csatornánkon összegyűjtve itt.

A RhizoMagic™ beszerzése és felhasználása

A RhizoMagic™ 10 literes műanyag kannás kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. Keresse növényvédő szer kereskedő partnerénél!

Szőlő és gyümölcskultúrák állománykezelését - amennyiben a lombfakadás megelőzi a virágzást - célszerű 2,5-3,5 l/ha adagolással kezdeni, majd elvirágzás után a tenyészidőszak hosszától függően 2-4 alkalommal folytatni.

 

További részletes információk: www.fmcagro.hu/rhizomagic


Kapcsolódó hírlevél

Kapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

A vetésfehérítő ellen mikor érdemes védekezni?

Az imágók tömeges megjelenésekor

A lárvák tömeges megjelenésekor
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.