Megbízható megoldás a cirok gyomirtására

2022. május 9. hétfő
BETÜMÉRET:

Az elmúlt években a cirok termesztése a piaci igények növekedése és az éghajlati változások kedvezőtlen hatása miatt világszinten és Magyarországon is egyre jelentősebb tényező lett. A bővülő vetőmagválaszték, az egyre nagyobb termőképesség, jobb beltartalmi paraméterek mellett a termesztéstechnológia is fejlődött. A növényvédelem terén az FMC-Agro segítséget tud nyújtani ebben technológiai ajánlatával.

A cirok növényvédelme szempontjából a gyomnövények jelentik a legnagyobb kihívást, melyek nagy veszteséget okozhatnak tápanyag- és vízkonkurenciájukkal, valamint gyomos területen fokozottan kell számítani kórokozók és kártevők fellépésére is.

Az egyszikű kakaslábfű, muharfajok, köles és fenyércirok igen veszélyesek, a kétszikűek között a parlagfű, a libatop- és disznóparéjfélék, a kövérporcsin, vagy a kötöttebb területen a csattanó maszlag, a szerbtövis vagy az árvakelésű napraforgó okozhat gondot.

A Successor® TX gyomirtó szer olyan tulajdonságokat egyesít, amik egyedülálló módon segítik a cirok biztonságos termesztését a gyomok időben történő kikapcsolásával. A két hatóanyag (petoxamid és terbutilazin) együttes erővel dolgoznak mind talajon, mind levélen keresztül, főként a magról kelő gyomnövények ellen.
 

fotó
Cirokgyomirtás eredménye Karcagon (2021)

Minden kísérlet és nagyüzemi használat megerősítette, hogy a Successor® TX egy kiváló hatékonyságú herbicid, biztonsággal alkalmazható különféle gyomviszonyok és talajtípusok esetén is. A kultúrnövényre nem fitotoxikus, gyomokkal szembeni hatékonysága kiváló, felhasználható Concept III-as antidótummal csávázott és antidótummal nem csávázott cirok kultúrákban is.

A Successor® TX már véglegesen, kiskultúrás engedélyokirat kiterjesztéssel elérhető CIROK kultúrában. Okirat száma: NÉBIH 6300/968-2/2022, mely letölthető innen.


Felhasználási javaslat

Az egyik lehetőség a preemergens védekezés a Successor® TX 4 l/ha dózisával, melynek sikerét a kezelést követően 2 héten belüli csapadék tudja garantálni.

A második lehetőség a tömeges gyomkeléskor elvégzett korai posztemergens kezelés (a cirok 1-3 leveles állapotáig), 3 l/ha dózisban. Ezt a technológiát akkor érdemes választani, ha a talaj állapota nem felel meg a preemergens kezeléshez vagy tartósan száraz periódus esetén nem biztosított a bemosó csapadék.
 

fotó
Kezeletlen kontrol (balra),
Successor® TX 3 l/ha poszt gyomirtással kezelt cirok (Hódmezővásárhely, 2020.08.26)

A Successor® TX használatának előnyei:

Rugalmas: egyaránt kijuttatható preemergensen és korai posztemergens időzítéssel is.
Széles gyomspektrum: a két hatóanyag kombinációja egyaránt hat a magról kelő egy- és kétszikűek ellen.
Hatékony gyomirtás: a hatóanyagkombinációnak köszönhetően talajon és levélen keresztül is hat, kiemelkedően hosszú tartamhatással rendelkezik, a terület akár betakarításig gyommentes marad.
Bevált: Évről-évre folyamatosan növekvő területen bizonyít, végleges engedélyokirattal használható a kukorica mellett már a cirokban is.

fotó

A cirok termesztését meghatározza a fejlődésének korai szakasza, ezért lényeges, hogy robbanásszerű kelést és konkurenciamentes fejlődést tudjunk biztosítani. Ehhez nyújthat segítséget a Radistart® Gold, amely egy biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló is egyben. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer akár a növény teljes élettartama alatt segítheti a cirok abiotikus stressztényezők elleni védekezőképességének növelését, biostimulátorként pozitív hatása van a termés minőségi és mennyiségi paramétereire.

Kapcsolódó hírlevél

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

A vetésfehérítő ellen mikor érdemes védekezni?

Az imágók tömeges megjelenésekor

A lárvák tömeges megjelenésekor
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.