Radistart® Gold

2022. július 1. péntek
BETÜMÉRET:

Biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló együtt

Nitrogén (N): 5,2 m/m%; Foszfor (P2O5) 26,0 m/m%; Kálium (K2O) 3 m/m% Kalcium (CaO) 4 m/m%; Magnézium (MgO) 3 m/m%; Kén (SO3) 2,5 m/m%; Cink (Zn) 2,0 m/m%; Zeolit 16,0 %; Tengeri algakivonat 2,0%

UFI: YXRV-F0WC-40C6-QTAK

MSDS, okiratok
Radistart Gold - MSDS
(MSDS, 137 kb) Radistart Gold 6300/865-1/2020
(Okirat, 2020.03.06, 453 kb)

Kiszerelés 15 kg-os zsák

 

Kultúra Dózis (kg/ha) Felhasználási idő és mód
Gabonafélék, rizs, cirok, repce 20-40 Vetéssel egymenetben kiszórva
Kukorica, napraforgó 15-25 Vetéssel egymenetben vagy tápkultivátorral kiszórva
cukorrépa, szója 15-25
Zöldség- és dísznövények (teljes felület) 60-90 5-6 cm mélységben bedolgozva
Zöldség- és dísznövények (sorkezelés esetén) 20-40 Vetéssel, ültetéssel egy menetben kijuttatva
Zöldség- és dísznövények (palánták tövenkénti kezelése) 2-4 g/tő Palánták tövenkénti kezelésére
Állókultúrák, szőlő, gyümölcs 15-60 g/tő Telepítéskor az ültetőgödörbe szórva,majd tavasszal a törzs köré szórva
Palántanevelő közegbe 600-1000 g/m3 Vetés, palántázás előtt egyenletesen keverjük el a készítményt a talajjal

 

Hatásmód és hatékonyság

A környezettudatos növénytermesztési technológiákban a növények alaptrágyázása a hagyományos műtrágyák, a mikrogranulált startertrágyák és a mikrobiológiai készítmények közötti kölcsönhatások optimalizálásával történik. A kijuttatási költségek csökkentése és az egyes összetevők közötti szinergizmusok kihasználása céljából fejlesztettük ki a Radistart® Gold mikrogranulált startertrágya és talajkondícionáló készítményt.

A Radistart® Gold összetevői vízoldható NPK, a talaj mikroorganizmusainak szaporodását serkentő, könnyen hasznosítható szénhidrátok, mezo- és mikroelemek, valamint algakivonat. A könnyen hasznosítható szénhidrátok többszörösére növelik a műtrágyaszemcsék környezetében a mikroorganizmusok számát. A készítmény használatával a mikrobák száma több mint hatvanszorosára is növekedhet a kezeletlen talajban mérthez képest, mely különbség több hónap elteltével is többszörös lehet. A mikrobák elhalását követően a megkötött szerves foszfor a növények számára felvehetővé válik a gyökérrel szimbiózisban élő mikorhizzák közvetítésével. A legjobb minőségű talajokon a szerves foszfor aránya meghaladja az összes foszfor mennyiségének 60%-át, míg ez a gyenge termőképességű talajokon mindössze 10-20%. Ezen az arányon javít a Radistart® Goldos kezelés.

Rendszeres alkalmazásával – a növények fi atalkori fejlődésének, növekedésének serkentésén túl - a talaj termékenységét meghatározó tényezők együttesen változnak meg, aminek eredményeként könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló vízháztartású, kórokozókban szegény, dinamikus tápanyagforgalmú termesztési környezet alakul ki a gyökérzónában. A készítményt kertészeti kultúrákban 40-80 kg/ha, szántóföldi kultúrákban 10-40 kg/ha dózisban javasoljuk felhasználni.

Az alkotóelemek élettani szerepe:

Nitrogén
A nitrogén (N) a vegetatív részek, gyökérzet, szár és levelek, valamint a termések növekedésének tápeleme. A növények fi atal korukban kevesebbet, majd az intenzív növekedés és termésképzés szakaszában fokozatosan növekvő mennyiséget vesznek fel.

Foszfor
A foszfor (P2O5) a növényi életfolyamatok energiarendszerében fontos, valamint a generatív szervek zavartalan működése szempontjából meghatározó elem. Segíti a növekedést, gyökérfejlődést és a generatív fejlődést (virág-, mag-, és termésképződést), fokozza a szárszilárdságot, ellenálló képességet (vízgazdálkodás, szárazságtűrés), kedvező a termésminőségre és koraiságra.

Kálium
A kálium (K2O) a növénybe nem épül be, de meghatározó szerepe van az életfolyamatok többségének szabályozásában, ezen keresztül a növény betegség- és hidegellenálló képességében, vízgazdálkodásában, vízforgalmában, a légzőnyílások működésében. Befolyásolja a fotoszintetikus aktivitást és a növekedés intenzitását is.

Kalcium
A kalcium (Ca) a növényi életfolyamatok szabályozója, fontos szerepe van a fehérjeképződésben, anyagcsere-forgalomban, sejtműködésben, a sejthártya kialakulásban és a sejtfalképződésben. Enzimaktiváló hatású és a kálium hatását kiegyenlíti.

Magnézium
A magnézium (Mg) jelentősége elsősorban a fotoszintézishez kötődik, a növények zöld színtesteinek építőeleme és fi ziológiai folyamatokat is szabályozó elem. Fontos enzimkatalizátor a légzés és szénhidrátforgalomban, valamint fontos enzimalkotó a foszfor és szénhidrát forgalomban.

Kén
A kén (S) a növényi fehérjék építőeleme, de az aminosavakon kívül vitaminokban és a növények olajában is jelen van. Élettani folyamatokat szabályozó hatása is van. Mint fehérjealkotó a zavartalan növekedésben van közvetlen szerepe, de a fagytűrő képesség szabályozásában is meghatározó.

Cink
A cink (Zn) a növekedéshez, a fehérjék, a zöld színtestek, szénhidrátok képződéséhez és átalakításhoz kapcsolódó legfontosabb enzimek alkotója. A gyökér és hajtásnövekedés szabályozásával fontos szerepet tölt be a növények fejlődédében. Befolyásolja a növény méretét, összetételét, a termés fehérjetartalmát, a minőségét. A fejlett növények életének egészére hatással van. Több kutatás eredménye szerint hatással van a növények vízfelvételére és a víz növényen belüli szállítására.

Zeolit
A zeolit rácsban helyet foglaló alumínium biztosítja azt, hogy létfontosságú elemek (cink, réz, vas, mangán stb. ionok) megkötődhessenek, majd a későbbiekben a növények számára hozzáférhetővé váljanak a talajban. Így a mikroelem- és nyomelempótlásban fontos szerepet játszik. A talajba juttatva biztosítja a növény számára szükséges esszenciális elemeket, melynek eredményeként hiánybetegségeket is megszüntet, miközben a termény minősége is javul. Javítja az erősen kötött talajok levegő- és víz-átjárhatóságát is.

Tengeri algakivonat
Az algakivonat növényekben történő alkalmazásának előnyei a csírázásban, a termésnövelésben, a biotikus és abiotikus stresszel szembeni ellenállóképességben mutatkoznak meg. Az algakivonat összes alkotóelemének szinergikus hatása összehasonlítható azzal, amelyet az exogén módon alkalmazott növényi hormonok gyakorolnak a növényekre.
Az alginátoknak kiváló biostimuláns hatásuk van a növényekre. Fontos szerepet játszanak a betegségek és a stresszjelenségek elleni védekezésben. A mannit megvédi a növényi sejteket a stressz negatív hatásaitól. A polifenolok nagy antioxidáns hatású anyagok, amelyeket növényi sejtek termelnek, hogy stabilizálják és erősítsék a sejtfalakat a kórokozók elleni támadásokkal szemben. A laminarinok stimulálják a gombaellenes hatású anyagok szintézisét. Az algakivonatban található fukoxantin fontos szerepet játszik a biotikus stresszre adott gyors válaszban, mivel ezek hatására előre felkészül a növény.A Radistart® bejegyzett márkanév tulajdonosa a Plantaco Kft.


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!


Kapcsolódó hírlevélKapcsolódó kiadványKapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.