RhizoMagic™

növény- és
talajkondicionáló szer

Agrár-ökológiai Program

A 2023-ban indult Agrár-ökológiai Programban (AÖP) a talaj- és növénykondicionálókhoz kapcsolódóan választható jó gyakorlat keretében a szántóterületek vagy ültetvények legalább 50 %-án talajkondicionáló, növénykondicionáló alkalmazásáért, így a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló használatáért 1 pont szerezhető.

A RhizoMagic™ alkalmazása kapcsán fontos kiemelni, hogy már igen alacsony dózisban kifejti hatását, emiatt használata agrár-ökológiai megközelítésben is kedvező. Okirata alapján a 2-4 alkalommal javasolt alkalmazás és az 1,5-2,0 l/ha dózis használata a gyakorlatban azt jelenti, hogy szántóföldi növények esetén már 2x1,5 l/ha, összesen 3 l/ha használatával megszerezhető +1 pont az AÖP-ben. Emiatt igen versenyképes a termék használata.

Biotikus és abiotikus stresszfaktorok hatása növényeinkre

Termesztett növényeink élettartama során előforduló biotikus stresszfaktorok (kártevők, kórokozók, gyomok) ellen alkalmazhatjuk az ismert növényvédő szereket, bár a hatóanyag kivonások miatt már ez sem egyszerű. A stressztényezőknek azonban van egy másik csoportja, amely alkalmanként sokkal nagyobb károkat okoz és nehezebb ellenük védekezni is, ezek az abiotikus stresszfaktorok. Egy vegetációs időszakban akár több hatás is érvényesülhet.

Ide sorolhatók a napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (aszály, túlzott csapadék, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás, szélviharok, késői fagyok), illetve a káros talajviszonyok (belvíz, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás), de ide sorolható a gyomirtó stressz is, amit okozhat szermaradék, de a kijuttatáskori elsodródás is.

fotó

Abiotikus stresszfaktorok

Az abiotikus stresszfaktorok miatt felszabadult káros szabad gyökök az oxidatív folyamatok során a sejtfalak, sejtmembránok és a DNS-szálak károsodását okozzák, csökkentik a fotoszintetikus rendszer hatékony működését, anyagcserezavart eredményeznek, így negatív hatással vannak a termés mennyiségi és minőségi paramétereire.

A növények a káros szabad gyökök ellen az antioxidánsaikkal tudnak védekezni. Ha ez a csata a szabad gyökök javára dől el, akkor stressz lesz látható, ha a növény győz, akkor tolerancia.

RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionáló szer hatása és összetevői

A RhizoMagic™ a növények védekezőmechanizmusait képes erősíteni, melyek sejt szinten hatnak és az alapvető folyamatok szabályozásában játszanak szerepet. Ezeket a szemmel is látható pozitív hatásokat műszeres vizsgálatok is igazolták, ahol a kezelt növényekből vett mintákban a módosult/sérült gének száma töredéke volt a stressztüneteket mutató mintákban észlelthez képest.

fotó

A megelőző RhizoMagic™ kezelés kivédte az aszálystressz tüneteit

A RhizoMagic™ kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok, fucoidan, laminarin, mannit, alginit, aminosavak mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

fotó

A RhizoMagic™ biológiai hatású összetevői

A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalommal rendelkezik. A tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro- (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. A RhizoMagic™ formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését.

fotó

A RhizoMagic™ hatásspektruma a stresszoldásban

2019-ben a Kaposvári Egyetemen egy speciális ultra-érzékeny növényi képanalizáló berendezés NightShade LB 985 (Berthold technologies) segítségével a stresszes növények biofoton-emisszióját mérték meg. A kísérletben napraforgó-aszálystressz és -rovarkártétel imitációja történt és a vizsgálat mindkét esetben látványosan igazolta a RhizoMagic™ kezelés pozitív hatását.

fotó

A RhizoMagic™ szárazságtűrésre gyakorolt hatása (Kaposvár, 2019). Balra kezeletlen kontroll, jobbra RhizoMagic™ kezelt napraforgó biofoton emissziója szárazságtesztet követően.

RhizoMagic™ gyakorlati tapasztalatok abiotikus stressztényezők között

Kultúrnövény: Paprika
Abiotikus stresszfaktor: vihar
Hely és év: Nyírtass, 2019

Egy nyírtassi paprikásban a RhizoMagic™ kicsepegtetése után 3 nappal vihar tombolt. A kezelz állomány 6 nap múlva a kezeletlenhez képest teljesen pozitív képet mutatott.

fotó

A RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt paprika (bal oldal) hamarabb kiheverte a viharkárt. (Nyírtass, 2019.07.03.)

Kultúrnövény: Borsó
Abiotikus stresszfaktor: gyomirtó stressz
Hely és év: Tiszavasvári, 2020

Tiszavasváriban a kukoricatábláról borsóra elsodródott gyomirtó szer által okozott stresszt is jól védte ki a RhizoMagic™ növénykondicionálós kezelés, aminek gyakorlati tapasztalatairól a csatolt videóriportban számol be a termelő kolléga.

Kultúrnövény: Alma
Abiotikus stresszfaktor: fagykár
Hely és év: Rakamaz, 2019

A RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt almaültetvény fagykár után is néhol 70, akár 80 dkg-os almát is produkált. Tapasztalatairól számol be a gyümölcstermesztő gazdálkodó.

Kultúrnövény: Alma
Abiotikus stresszfaktor: jégverés és vihar
Hely és év: Tiszatelek, 2019

A 2x2 liter/ha dózisban kijuttatott RhizoMagic™ növénykondicionáló készítménynek köszönhetően a háromszoros jégverés és vihar sújtotta almaültetvény megmenekült.

Kultúrnövény: Paprika
Abiotikus stresszfaktor: szél- és fagykár
Hely és év: Tornyospálca, 2020

Szél- és fagykárral sújtott paprikaállomány a RhizoMagic™ és Bordóilé + Kén Neo SC kezelések következtében kiheverte a stresszes időszakot.

Terméstöbblet és/vagy javuló minőség RhizoMagic™ gyakorlati tapasztalatok

Kultúrnövény: Őszi búza
Eredmény: hozamnövekedés
Hely és év: Dombóvár, 2019

A RhizoMagic™ hatását őszi búzában jól mutatja a hozamtérképes kombájn képe.

fotó

Kultúrnövény: Őszi búza
Eredmény: termésnövelés és növekvő sikér
Hely és év: Látókép, 2020

A Debreceni Egyetem látóképi kísérlete bebizonyította, hogy egyrészt igen jó termőhelyi adottságú területen is tudta fokozni a termésmennyiséget, másrészt a termésnövelés minnőségjavítással is együtt járt, ami általában nem megszokott dolog.

fotó fotó

A RhizoMagic™ az őszi búza termésátlagát és a sikértartalmát egyaránt növelte.

Kultúrnövény: Kukorica
Eredmény: terméstöbblet
Hely és év: Nyírgyulaj, 2019

Nyírgyulajban az üzemi standard készítményhez képest is terméstöbbletet eredményezett a RhizoMagic™ kezelés.

fotó

Kultúrnövény: Kukorica
Eredmény: terméstöbblet
Hely és év: Nádasdladány, 2020

A RhizoMagic™ kezelés Nádasdladányban több, mint fél tonnával emelte meg a termést (többszörös megtérülés), Coragen® rovarölő szerrel együtt kijuttatva további jelentős termésnövelést eredményezett. Védekezés időpontja: 2020. június 28. Felhasznált dózis: Coragen® 20 SC: 150 ml/ha, RhizoMagic™ 2 l/ha.

fotó

Kultúrnövény: Napraforgó
Eredmény: erősebb fejlődés
Hely és év: Sümeg, 2019

A RhizoMagic™ kezelés (jobb oldal) hatása napraforgóban is szemmel látható (Sümeg, 2019.06.20.)

fotó

Kultúrnövény: Napraforgó
Eredmény: termésnövelés és olajsav% növekedés
Hely és év: Nádudvar, 2020

A nádudvari kísérletben a RhizoMagic™ kezelések eredményeképpen mennyiségi és minőségi javulás egyaránt tapasztalható volt 2020-ban.

fotó fotó

A RhizoMagic™ a napraforgó termésátlagát és minőségét is emelte (Nádudvar, 2020.)

Kultúrnövény: Őszi káposztarepce
Eredmény: terméstöbblet
Hely és év: Nádudvar, 2020

A 2020-ban betakarított nádudvari kísérletben is terméstöbblet volt a RhizoMagic™ hatására.

fotó

Kultúrnövény: Cukorrépa
Eredmény: kinyerhető cukortermés növelés
Hely és év: Sopronhorpács, 2019

Cukorrépában a sopronhorpácsi Beta Kutató Intézet vizsgálatai kimutatták, hogy a hektáronként kinyerhető cukortermés tekintetében a RhizoMagic™ hozta a legjobb eredményt, bár több ismert és kedvelt készítmény is volt a kísérletben.

fotó

Kultúrnövény: Szőlő
Eredmény: terméstöbblet
Hely és év: Akasztó, 2019

Szőlőben eltérő fajták és művelésmódok esetében is magasabb termést eredményeztek a RhizoMagic™ kezelések.

fotó

Kultúrnövény: Gyümölcsfélék
Eredmény: jobb kötődés, nagyobb gyümölcsök, jó kondíció
Év: 2019-2020

A gyümölcsfélékben (alma, körte, szilva, meggy, kajszi stb.) is eredményesen vizsgázott a RhizoMagic™ 2019-ben és 2020-ban is. Fagy-, jég- és viharkár sújtotta állományokban is alkalmazták. A termelők jobb kötődésről, nagyobb méretű gyümölcsökről, jó kondícióról számoltak be.

fotó

RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt alma és szilva (Rakamaz, 2019.)

fotó

RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt körte (Nyírmada) és meggy (Pusztadobos) 2019.

Kultúrnövény: Zöldségfélék
Eredmény: terméstöbblet, jó kondíció, hosszabb tenyészidő
Év: 2019-2020

Zöldségfélékben (paprikában, uborkában stb.) is jól vizsgázott a RhizoMagic™. Csepegtetve és állománypermetezéssel egyaránt kijuttatható, jobb kötődést, több termést, jó kondíciót eredményezett. Már első szedésre nagyobb termés és hosszabb tenyészidő volt tapasztalható.

fotó

RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt Hamik paprika (Tornyospálca, 2019.08.01.)

A RhizoMagic™ beszerzése és felhasználása

A RhizoMagic™ 10 literes műanyag kannás kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. 2023-tól már új kiszereléssel, 600 literes IBC tartályban is elérhető! Keresse növényvédő szer kereskedő partnerénél!

A RhizoMagic™ ajánlott szántóföldi dózisa 1,5-2 l/ha/alkalom, stressz esetén minél hamarabb juttassuk ki, ekkor a kezelések összevonhatók. Felhasználható 2-4 alkalommal a tenyészidőszak végéig.

Kalászosokban tavasszal szárbainduláskor gyomirtó, gombaölő, rovarölő kezelésekkel egy menetben is kijuttatható. Javasolt egy virágzás előtti kezelés is akár a lombvédelemmel együtt.

Kukoricában és napraforgóban alkalmazása preemergens gyomirtással egy menetben az egyöntetűbb kelés elősegítésére javasolt. A kezelések elvégzését a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint a korai gyomirtók okozta esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánljuk. Stresszkezelés (pl. hidegkár, aszály, melegstressz, gyomirtó stressz) esetén a két kezelés közötti idő csökkenthető, a permetezést javasolt a stresszhelyzet minél korábbi időszakában kijuttatni.

Őszi káposztarepcében dózisa tavasszal a regulátorozás idején 2 l/ha, mely segít a növényfejlődés újraindulásában. A virágzás előtt javasolt újabb kezelés dózisa 1,5-2 l/ha.

Zöldség és gyümölcskultúrák állománykezelését - amennyiben a lombfakadás megelőzi a virágzást - célszerű 2,5-3,5 l/ha adagolással kezdeni, majd elvirágzás után a tenyészidőszak hosszától függően 2-4 alkalommal folytatni.

Videók folyamatosan frissülő tartalommal elérhetők itt:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLY744tPVJ7VVvr8hJ8bmtZobuZ0_ElONG

További információk