Gyors, hatásos korai gyomirtás kalászosokban

2023. január 30. hétfő
BETÜMÉRET:
Az ősszel kelő T1 életformájú veronikafélék, tyúkhúr és árvacsalán-fajok már most is fejlettek, kora tavaszra képesek lehetnek elnyomni a búzát vagy az árpát.

Az idei „tél” eddig inkább őszi-tavaszi arcát mutatta. Az ősszel nagy területen elvetett gabonák, köszönhetően az enyhe és csapadékos időjárásnak, szépen fejlődtek. Ez az idő azonban nemcsak a vetéseknek, hanem a gyomok növekedésének is igen kedvező volt. Akinek ősszel sikerült a gyomirtást elvégezni, valószínűleg mostanra tiszta a területe, de sokaknak nem volt rá lehetősége, nekik most korán kell beavatkozniuk. Az ősszel kelő T1 életformájú veronikafélék, tyúkhúr és árvacsalán-fajok már most is fejlettek, ezen növények kora tavaszra nagy egyedszám esetén képesek elnyomni a búzát vagy az árpát.

Ha ezek a fajok tömegesen megjelennek, már kora tavasszal szükséges a herbicides kezelést elvégezni, nem várhatunk a klasszikus gyomirtási időszakig. Ehhez olyan szereket kell választani, amelyek alacsony hőmérsékleten is működnek, gyorsan blokkolják a gyomokat. 

Szerencsére van olyan gyomirtó hatóanyag, amely eredményesen alkalmazható a kalászos gabonák korai gyomosodása ellen is. Ez a karfentrazon-etil, az Aurora® 40 WG gyomirtó szer hatóanyaga, melynek hatására perzselés tünetei mellett pusztulnak el a gyomnövények.

Milyen előnyökkel bír az Aurora® 40 WG?

  • gyomirtó hatása gyors, 
  • hideg időben is működik,
  • fejlett veronika és mezei árvácska ellen is hatásos,
  • nincs káros hatással az utóvetemény növényre.

Sajnos azonban már ebben az időszakban is megjelenhetnek olyan gyomok is, amelyek ellen ez a hatóanyag nem ad megfelelő védelmet, mint pl. pipacs, ebszékfű, tyúkhúr.

Ebszékfű, árvacsalán és veronikafajok őszi búzában (Somlóvecse, 2023.01.12.)

A hatáskiegészítés tökéletesítése céljából született meg az Aurora® Gold kalászos gyomirtás-technológiai ajánlat, amely kereskedelmi csomagban a rendkívül széles hatásspektruma és korai alkalmazhatósága mellett versenyképes árral is rendelkezik.

Az Aurora® Gold 100 g Aurora® 40 WG és 100 g Granstar® Super 50 SX® kombinációja, amely 40+40 g/ha-os dózissal 2,5 ha kalászos gabona gyomirtására elegendő. 

Alkalmazása egyszerű: időben rendeljék meg, töltsék be a tartályba és ne keverjék semmi mással. Különösen kerüljük a folyékony műtrágyák, nedvesítőszerek, lombtrágyák, gombaölő szerek hozzáadását! 

A kijuttatáskor törekedjünk a minél tökéletesebb permetlé-borításra, tehát nagyobb lémennyiséggel (300 l/ha vízzel), jól porlasztva, lehetőleg napos időben permetezzük ki. Hőmérséklet szempontjából 4-5 °C elegendő a kombinációhoz, a várt hatás néhány napon belül jelentkezik.

Amennyiben Ön a korai gyomosodás miatt az Aurora® Gold gyomirtószer-kombinációt használja, a kritikus kora tavaszi időszakban megszünteti a gyomkonkurenciát. Így gabonája zavartalanul fejlődhet, nem lesz növényeinek tápanyagkonkurense, ami idén is nagyon fontos szempont.

 
Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

A vetésfehérítő ellen mikor érdemes védekezni?

Az imágók tömeges megjelenésekor

A lárvák tömeges megjelenésekor
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.