Új kihívásokat hoz 2023 a repce tavaszi védelmében

2023. február 6. hétfő
BETÜMÉRET:
Az állományok az enyhe, viszonylag fagymentes télnek köszönhetően jól fejlettek, de igencsak kitettek a változékony időjárásnak.

2022 őszén országosan 40%-kal kevesebb repce került elvetésre az eddigiekhez képest. Az állományok az enyhe, viszonylag fagymentes télnek köszönhetően jól fejlettek, de igencsak kitettek a változékony időjárásnak. Az eddig érkezett csapadék, a gyors lehűlés, majd a hirtelen felmelegedés periodikus váltakozása kedvező feltételeket biztosít a kártevők korai megjelenésének, valamint felszaporodásának.

A rovarkártevők közül időben elsők a repce szárát károsító szárormányosok (Ceutorhyncus ssp.). A védekezést nehezítő tényezők közé tartoznak az előzőekben bemutatott időjárási körülmények, valamint a szárat károsító kártevők együttes megjelenése (nagy repceormányos, repceszár-ormányos), és azok eltérő ökológiai igénye.

A nagy repceormányos (Ceutorhyncus napi) lárvái által odvasított repce szára kevesebb tápanyagot képes továbbítani a virágzat, majd a termés felé, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele. Kártételének súlyosságát növeli, hogy a betelepülés és a betakarítás között eltelt idő hosszú. Ez kihatással van a repce állóképességére, hiszen a károsított növények szárának rostjai a nyári melegek hatására hamarabb szétesnek, így a növényállomány megdőlhet, ami további betakarításkori veszteségeket okozhat.

A repceszár-ormányos (Ceutorhyncus pallidactylus) valamivel később, az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja. Tojásait a repce levelének nyelébe rakja, a kikelt lárvák károsítják a levél főerezetét, előidézve a levélzet pusztulását, csökkentve az aktív asszimiláló felületet. A szárba igyekezve végleges kártételeként a képen látható tünetet okozza.

Repceszár-ormányos lárvák által károsított repceszár, bórhiányos tünetekkel kísérve (Csongrád-Csanád megye, 2021. május)

2023 tavaszán még fontosabb kihangsúlyozni az előrejelzés fontosságát az ormányos bogarak esetében. Az ellenük történő védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos fogási egyedszámban állapítható meg. A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az adott körzet időjárási adataival és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. A védekezés leghatékonyabb módja a tömeges tojásrakás előtti időszak, amelyet az imágók ellen tudunk kivitelezni. A rovarölőszeres védekezés ideje az időjárási körülményektől függően, már február végén, március elején esedékes lehet.

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja Rapid® CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV-erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Ezen előnyökért a hatóanyag (gamma-cihalotrin), valamint annak speciális mikrokapszulázott formulációja a felelős. A tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is biztosít 4-5 nap tartamhatást.

Az FMC válasza a repce növényvédelmi kihívásaira 2023. tavaszán

 

Kapcsolódó hírlevél


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

A vetésfehérítő ellen mikor érdemes védekezni?

Az imágók tömeges megjelenésekor

A lárvák tömeges megjelenésekor
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.