A napraforgótermesztés kulcsa 2021-ben is a növényvédelmi technológia

2021. április 22. csütörtök
BETÜMÉRET:
Az Express™ 50 SX® biztos megoldás a kétszikű gyomok ellen

A napraforgó gyomirtásában az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okoznak a libatopfélék, a keserűfűfajok, a varjúmák, valamint a mezei acat. Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer évek óta nyújt biztos megoldást ezekre, egyre bővülő Express™-toleráns napraforgóhibrid-kínálat mellett.

Ha Önnek is fontos a rugalmas kijuttathatóság és az alkalmazkodási lehetőség, valamint területe évelő kétszikűekkel fertőzött (pl. mezei acat) vagy jelen vannak a libatop-, szerbtövis- vagy disznóparéjfajok, illetve a selyemmályva vagy a fekete ebszőlő, akkor mindenképp javasolt az Express™-toleráns technológiára építeni. A napraforgó fenológiájától szinte függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazítva elvégezhető a permetezés az aktuális gyomnyomáshoz és időjárási viszonyokhoz igazítva, akár osztott kezelésekkel megvalósítva a hatékony gyomirtást.


A Radistart® Gold hatékonyan segíti a napraforgó gyors indulását és csírázását

Mivel a kétszikű gyomok ellen eredményesen védekezhetünk az Express™ gyomirtó szerre alapozva, így ellenük a költséges alapkezelést akár el is hagyhatjuk a technológiából. Vetés után, az egyszikűek elleni preemergens kezelésre technológiai javaslatunk a Successor® 600 gyomirtó szer 2 l/ha dózisban. A petoxamid hatóanyag kiváló védelmet nyújt a nagy széltippan, perjefélék, muhar fajok és kakaslábfű ellen. Csírázásgátló hatású, emellett talajhatással is rendelkezik, kis mértékben hatással van a kétszikű gyomokra is.

A kétszikűek elleni állománykezelés során mit nyújt Önnek az Express™ 50 SX® gyomirtási technológia?

  • Kiváló herbicidtoleráns napraforgóhibridek állnak rendelkezésre egyre bővülő választékban.
  • A kiszerelés nagysága követi a vetőmagmennyiséget (1 zsák vetőmaghoz 1 doboz Express™).
  • Évelő kétszikű gyomok ellen kiemelkedő hatékonyság (pl. mezei acat).
  • Kiemelkedően szelektív, nincs fitotoxicitás és utóvetemény korlátozás sem.
  • Alkalmazása és hatékonysága nem függ a talaj állapotától és a bemosó csapadéktól.
  • Gyorsan oldódik, jól keverhető, a tartályból könnyen kimosható.

Erős parlagfű, vadkender nyomás megoldására az Evorelle® Express™ gyomirtó szer szerepel kínálatunkban, melynek használata előtt mindig érdeklődjön az FMC munkatársaitól.


Evorelle® Express™ kezelés hatása (Tiszaeszlár, 2019.)

Védekezőképesség és optimális tápanyagellátás

A gyomirtáson túl nem feledkezhetünk meg arról, hogy a napraforgó ki van téve számos abiotikus stresszfaktornak (pl. extrém csapadék, szárazság, szél), melyek komoly megpróbáltatást jelenthetnek a növény fejlődésében. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, valamint stresszoldó készítmény segíthet a stresszhatások kivédésében. Jelentős szervesanyag, tengerialga-kivonat, L-aminosav, makro-, mezo- és mikroelem tartalmának köszönhetően biztosítja a fejlődés során az optimális tápanyagellátottságot.


RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionálóval kezelt napraforgóterület (jobbra) a kezeletlenhez képest (balra) (Sümeg, 2019. 06. 20.)

Bórban az igazság

A napraforgó olajtartalmának alakulásában meghatározó szerepe van a kénnek és a bórnak. Kén hiányában a növény akár 30 %-os termésveszteséget is elszenvedhet. A bór hiánya súlyos anyagcserezavarokat, termékenyülési problémákat okozhat, és szerepet játszik az olajtartalom alakulásában is. Ezért fontos, hogy a növények a termékenyülés előtti időszakban megfelelő mennyiségű és könnyen felvehető bórhoz és kénhez jussanak.
Megoldásunk a Komplex Kénesbór™, amely a napraforgó által könnyen felvehető bórkomplex és kén-trioxid tartalmú, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. Kiemelkedő mikroelem tartalma (Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) tovább erősíti a növényben a tápelemarányok fenntartását, elősegítve ezáltal a megfelelő termésképződést és az olajtartalmat. 

Kapcsolódó hírlevél


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.