Tripali®

2024. április 18. csütörtök
BETÜMÉRET:

Granulált (WG) gyomirtó szer

Új kétszikű gyomirtó őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikále kultúrákban.

UFI: AR5X-K2K3-4N4S-RYC0

MSDS, okiratok
Tripali - MSDS
(MSDS, 432 kb) Tripali 04.2/3339-1/2016.
(Okirat, 2018.03.14, 285 kb)

Kapcsolódó termékek
Hatóanyag Forg. kat. Eng. szám m.v.i. (nap)
105 g/kg floraszulam +
82,8 g/kg metszulfuron-metil
+ 83 g/kg tribenuron-metil
I. 04.2/3339-1/2016 NÉBIH 0

 

Méhveszélyesség nem jelölésköteles
Veszélyesség vízi szervezekre kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség nem jelölésköteles
p.o. LD50 patkányon >5000 mg/ttkg
Kiszerelés 200 g-os műanyag flakon

 

Kultúra Károsító Dózis
(g/ha)
é.v.i. (nap)
őszi búza, rozs, tritikálé,
őszi árpa, tavaszi árpa
magról kelő kétszikű
gyomnövények, ragadós galaj,
mezei acat
37–50 nk.

 

Hatásmód és hatékonyság

A metszulfuron-metil és a tribenuron-metil hatóanyagok a szulfonil-karbamid hatóanyagcsoportba, a floraszulam hatóanyag pedig a triazol-pirimidin szulfonanilid hatóanyagcsoportba tartozik. A Tripali® mindhárom hatóanyaga nagymértékben az acetolaktát-szintetáz (ALS) enzim specifikus inhibitorai. Ez az enzim részt vesz az esszenciális aminosavak (valin, leucin és izoleucin) bioszintézisében. Az ALS enzim gátlása a növényi sejtosztódás és növekedés gyors leállítását eredményezi. A Tripali® gyomirtóval kezelt érzékeny gyomok elpusztulnak. A gabonafélék tolerálják a Tripali® hatását, mert gyorsan metabolizálják a hatóanyagokat.

Felhasználási javaslatok

Őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikále kultúrákban a készítményt tavasszal, posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény 3 leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig.
A ragadós galaj 2-3 levélörvös fejlettségekor, a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. Mezei acat ellen az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni. Erős ragadósgalaj-fertőzés esetén, vagy 3-5 örvös fejlettségű egyedek ellen önmagában az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni vagy fluroxipir hatóanyagú készítmény 75-125 g hatóanyag/ha dózisával kombinációban célszerű kijuttatni.
A gyomirtóhatás fokozására a permetléhez minden esetben Trend® 90 permetezőszer segédanyag hozzáadása szükséges. Nagyon érzékeny gyomok esetén: Tripali® 37 g/ha+Trend® 90 0,1 % a gyomok 2-4 leveles állapotában.
Ragadós galaj, mezei acat fertőzés esetén a galaj 5 örvös, az acat tőlevélrózsás korában: Tripali® 37 g/ha + Starane* Forte 333 EC 0,225 l/ha +Trend® 90 0,1 %. Fejlettebb galaj vagy fejlettebb acat esetén az engedélyokiratban leírt magasabb dózis használata javasolt.

Utóvetemény: A készítmény 50 g/ha-os dózisának kijuttatását követően ugyanabban az évben csak őszi kalászos és őszi káposztarepce vethető. Őszi káposztarepce csak a 6,5-nél alacsonyabb pH értékű talajokon, a Tripali® kezelést követő 120 nap után, mélyszántást követően vethető.

A vegetációs idő alatti hosszú szárazság, aszály esetén a metszulfuron-metil hatóanyag gátolt lebomlása miatt az őszi káposztarepce károsodást szenvedhet. A készítménnyel kezelt kalászos betakarítását követő év tavaszán bármely szántóföldi kultúra vethető cukorrépa kivételével. Zöldség, dísz- és gyógynövények, gyümölcsösök telepítése, palántázása ill. őszi mák vetése előtt kérje ki a gyártó cég munkatársainak véleményét! A kultúrnövény kipusztulása esetén a kezelt területre újravetni csak kalászos gabonát szabad.

 

 

* A Starane* Forte a Dow AgroSciences márkaneve


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!


Kapcsolódó kiadványKapcsolódó termék

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

A vetésfehérítő ellen mikor érdemes védekezni?

Az imágók tömeges megjelenésekor

A lárvák tömeges megjelenésekor
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.