Itt a kukoricamoly elleni védekezés ideje

2022. június 28. kedd
BETÜMÉRET:
A kukoricamoly-fogások országszerte elhúzódó rajzást mutattak, de legkésőbb múlt héten mindenütt elérte a rajzáscsúcsot első nemzedékének megjelenése

A kukoricamoly első nemzedékének megjelenése elsősorban a termés mennyiségére van negatív hatással. Az ellene való védekezéssel ezen veszteséget minimalizálhatja a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja.

A termelőkkel együtt végzett területbejárások és megbeszélések, továbbá a rovarcsapdákkal végzett szakmailag hiteles megfigyelések alapján a kukoricamoly-fogások országszerte elhúzódó rajzást mutattak, de legkésőbb múlt héten mindenütt elérte a rajzáscsúcsot a kukoricamoly első nemzedékének megjelenése.
 

fotó

fotó
Dél-keleti és észak-nyugati csapdák összesített kukoricamoly fogási diagramja – 2022.06.27.
(Arc™ farm intelligence)

Itt az ideje a védekezésnek! Mi a teendő?

Legfontosabb tennivaló, hogy érdemes elvégezni a folyamatos állományszemlét saját kukoricaállományában, a kikelő lárvák hámozgatása, lyuggatása lehetnek a jelei a kártevő jelenlétének. A kártevő jelenléte imágó formában és az éppen kelő fiatal lárvák kártétele a területbejárás során felismerhető.fotó
Megfigyelhető első rágásnyomok és fiatal kukoricalárva

Az ország több helyén megjelent már a gyapottok bagolylepke is, egyes helyeken már kikelt lárvák kezdték meg a kártételt, így itt az ellenük való védekezés is hamarosan szükségszerű.
 

fotó
Gyapottok bagolylepke lárvakártétele

A Coragen® rovarölő szer alkalmas arra, hogy akár „két legyet üssünk egy csapásra”.

A védekezés időzítése: a korábbi évek tapasztalatai és megfigyelései alapján legkorábban a rajzáscsúcsot követő 5-7. napon, a tömeges lárvakelés időszakában célszerű elkezdeni a kezelést.

A Coragen® 20 SC hosszú tartamhatása és felszívódó tulajdonságai lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kártevő elleni védekezés kitoljuk akár a rajzáscsúcs utáni 14-21 napig, ameddig a kártevő el nem kezd bábozódni (persze ekkor a szárban végzett károkozással már számolni kell) és a gyapottok-bagolylepke is megkezdi a betelepedést, így figyelembe véve mindkét károsító biológiáját hatékonyabbak lehetünk.

A kukoricamoly lárvái elleni védekezésre a Coragen® rovarölő szert javasoljuk, mert:

  • felszívódó hatásával igen eredményes a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke lárvák irtására is,
  • kiemelkedően hosszú tartamhatást biztosít elhúzódó rajzás esetén is (a készítmény a már kikelt, berágott és a később kelő lárváknak is utánanyúl),
  • a kártevők elleni megfelelő védekezéssel biztosítható a toxinmentes, magas minőségű kukorica,
  • méhekre nem jelölésköteles készítmény,
  • nagyobb kiszerelésével (5 liter) gazdaságosabban beszerezhető megoldást nyújt,
  • rugalmasan kombinálható levéltrágyákkal, növénykondicionálókkal, gombaölő szerekkel is,
  • minden évjáratban megtérülő védekezést biztosít (500-1200 kg megmentett termés).

A termék beszerzésével kapcsolatban érdeklődjön kereskedő partnerénél, technológiát érintő további kérdésekkel kapcsolatban forduljon bizalommal területi szakmérnök és szaktanácsadó kollegáinkhoz.

www.fmcagro.hu/coragen
www.fmcagro.hu/arc

 

 
Kapcsolódó termék