A repce őszi indulásában sok múlhat gyomirtáson

BETÜMÉRET:
A kedvezőtlen talajállapot, a bemosó csapadék hiánya és a mélyről csírázó gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC ajánlata a Gajus® gyomirtó szer

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a repceállományok egyre szárazabb körülmények között kénytelenek fejlődni a kora őszi időszakban. Igaz ez a vetés idején vagy akár a kezdeti fejlődéskor is. A meleg száraz idő miatt a nyárutói egyéves gyomok szinte egyszerre kelnek majd a repcével. Így az a helyzet állhat elő, hogy a gyomirtások idejére nagyon heterogének lesznek az állományok, hiszen csapadék hiányában a repce sem tud megfelelően fejlődni. Fontos tehát, hogy olyan gyomirtó szert válasszunk, amely szelektív a kultúrnövényre és jól szabályozza a hagyományos repcegyomokon kívül a T4-es gyomokat is.


A gyengén kelő repcével egyszerre kelnek a gyomok is (Paks, 2020. szeptember 18.)

A gyakorlott repcetermesztők jól tudják, hogy kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya és a mélyről csírázó gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC legújabb ajánlata erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer.

A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és tartamhatásról: a petoxamid csírázásgátló hatásával és a szik- és lombleveles állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is; a pikloram a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® alkalmazása (3 l/ha) során a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, azok szik- és 2 lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény a repce szempontjából rugalmas, hiszen repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig. A Gajus® 2019 őszén került bevezetésre, a közös tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a legjobb hatékonyságot a korai posztemergens időzítés adta.


Gajus® hatása korai posztemergensen kijuttatva (Pápa, 2019.10.10.)

Bízunk benne, hogy a gyomirtási technológia javaslataink az előttünk álló repceszezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Facebook: @FMCAgroHungary
A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 
Kapcsolódó termék