Ne hagyja, hogy a kalászosai „kifehéredjenek”!

2021. április 7. szerda
BETÜMÉRET:
Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoz a vetésfehérítő bogár lárvái elleni védekezés.

Termelői szinten többen már hatástalanságról vagy rezisztenciáról beszéltek, amikor nem pusztult el minden lárva.

Ez egyelőre nem bizonyosodott be, európai szinten is igen kevés ilyen adat fellelhető, pedig Nyugat-Európában a kalászos gabona jóval hangsúlyosabb helyet foglal el a vetésszerkezetben, mint Magyarországon. Farkas István növényvédelmi zoológus 2018-as vizsgálatai szerint hazánkban az időjárási viszonyok (erős UV), valamint a folyamatos lárvakelés és a kései L3-L4 elleni védekezés volt az oka a hatékonyság csökkenésnek. Így inkább kijuttatástechnikáról, időzítésről és a szerválasztás finomhangolásáról érdemes szólni.


Nem szabad megvárni a lárvák károkozását, már az imágó ellen védekezni kell (Somogyvár, 2020. 05. 11.)


A probléma leküzdésének további nehézsége az, hogy az imágók elleni védelem még mindig nem egy megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott termékek – amik gyakorlatilag a piretroidok, mivel a klórpirifosz és a tiakloprid hatóanyagú termékeket az EU tavaly kivonta - nagy melegben kerülnek felhasználásra, gyorsan beszáradnak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá válnak.

Tehát mi lehet a megoldás vetésfehérítők ellen?
Aki már kora tavasszal az imágók ellen védekezik, annak nem okozhat jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt.
 


A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel, nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is

Érdemes tehát minőségi mikrokapszulázott piretroidtartalmú terméket választani!
A Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében különleges készítmény. A hatóanyagcsoportba tartozó termékek között egyedülállóként 98 %-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát. A hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formulációban van jelen a készítményben, mely erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag. A permetezések során a permetlé egy része elpárolog, de a mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának gyors elillanását.

A piretroid hatóanyagú készítmények a fény és az UV sugárzás hatására elbomlanak, így hatástartamuk minimális. A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. Ráadásul az olajos összetevőknek köszönhetően a hirtelen jövő esők is nehezebben mossák le a levelekről a szert. A lenti ábrán jól látható, hogy a Rapid® CS (gamma-cihalotrin) mikrokapszulázott termék bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti (1. ábra).


1. ábra Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában
Forrás: Pesticide Manual

A Rapid® CS rovarölő szerrel már az imágók rajzásának kezdetén, a tavaszi gyomirtással összevonva vagy az első gombaölős kezeléssel egyidőben hatékonyan védekezhetünk a vetésfehérítő bogarak ellen, megakadályozva így a későbbi súlyosabb lárvakártételt.

Kapcsolódó hírlevél


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

A vetésfehérítő ellen mikor érdemes védekezni?

Az imágók tömeges megjelenésekor

A lárvák tömeges megjelenésekor
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.