Tájékoztatás indoxakarb kivonásról

BETÜMÉRET:
Tájékoztatás az indoxakarb növényvédőszer-hatóanyag készítményeinek (Avaunt® 150EC és Steward® 30DF) kivonásáról

FMC Tájékoztatás az indoxakarb növényvédőszer-hatóanyag készítményeinek (Avaunt® 150EC és Steward® 30DF) kivonásáról

A növényvédő szerek felülvizsgálata folyamatosan zajlik az Európai Unióban. Számos hatóanyag került visszavonásra, rövidebb vagy hosszabb türelmi idővel. Az FMC jelenlegi portfólióját is érintő döntésre került sor az elmúlt év végén. Ez az Uniós jogszabály* az indoxakarb hatóanyagú készítmények piaci kivezetését rögzíti.

Kiemeljük, hogy a kivonás menetrendje lehetővé teszi az érintett termékek 2022-ben történő zavartalan felhasználását, még a késő nyári kezelések esetében is.
Az EU 2021/2081.* (2021. november 26.) rendelete alapján és a nemzeti hatóságok által megszabott határidők szerint az indoxakarb hatóanyag visszavonásra kerül.


A NÉBIH 6300/253-1/2022 (Avaunt® 150 EC) és 6300/254-1/2022 (Steward® 30 DF) számú határozatai alapján a legkésőbb 2022. március 19-ig Magyarországra beérkezett termékekre az alábbi szabályozás szerint kell eljárni.

  • A fenti követelménynek megfelelő termékek készleteit az FMC-Agro Hungary Kft. és kereskedő partnerei 2022. július 1-ig hozhatják forgalomba.
  • Termelő partnereink számára a termékek felhasználása 2022. szeptember 19-ig engedélyezett.

Az FMC-Agro Hungary Kft. megfelelő lépéseket tett, hogy március 19-ig biztosítsa a termelői igényeknek megfelelő termékmennyiségek beérkezését.
Széles körben felhasznált, fontos szerepet betöltő termékek kivezetési folyamata indul el ezzel. Az indoxakarb hatóanyag 2 termékben és több eltérő kiszerelésben érhető el.

Az Avaunt® 150 EC kiemelten fontos eszköz az őszi káposztarepcében a repce-fénybogár elleni védekezésben, valamint több más kultúrában is meghatározó eszköz a rovarok elleni védekezésben (alma, kukorica, szőlő, mustár, olajretek).

A hatóanyag szilárd formulációja, a Steward® 30 DF úttörő szerepet játszott a csemegekukorica növényvédelme mellett sok más zöldség- és gyümölcskultúrában.
A fenti határozat kapcsán a következőkre hívjuk fel termelő és kereskedő partnereink figyelmét:

  • Időben rendeljék meg a felhasználni tervezett készleteket!
  • Kérjük a fentebb közölt határidők pontos betartását!
  • Bármilyen szakmai, termékelérhetőségi kérdés esetén keressék kereskedő partnereiket vagy az FMC területi szaktanácsadóit!

Az FMC a rovarok elleni növényvédelemben továbbra is kiemelt feladatot vállal. Ennek egyik fontos lépéseként az FMC döntött arról, hogy kezdeményezi az indoxakarb hatóanyag újraengedélyezését, s ennek érdekében megtette a szükséges lépéseket. Mindezeken felül az elmúlt években több új rovarölő szert engedélyeztetett, mely készítmények engedélyezett kultúráinak és kártevőinek bővítése is folyamatosan zajlik.Kapcsolódó termékek

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.