A Bordóilevek szerepe a konvencionális és ökológiai gazdálkodásban előállított alma védelmében

2021. június 1. kedd
BETÜMÉRET:
Az idei tavasz változékony időjárása megtépázta a gyümölcsösöket,a bioalma előállítása kiemelt figyelmet érdemel

Az idei tavasz változékony időjárása megtépázta a gyümölcsösöket, a csonthéjasokban jelentős károk képződtek, így az almából várható bevételek különösen fontosak a termelők számára. Ezen belül a bioalma előállítása kiemelt figyelmet érdemel.

Vevőtalálkozókon, szakmai beszélgetéseken terítékre került az, hogy hogyan alakulnak ezen gyümölcsök beltartalmi mutatói a különböző feldolgozási eljárások (sűrítés, szárítás stb.) során. Előfordultak olyan eredmények, amelyek a feldolgozott termékekben emelt szintű foszfit-tartalmat mutattak.

Az FMC-Agro által forgalmazott Bordóilé Neo SC és Bordóilé + Kén Neo SC gombaölő szerek biotermesztésben felhasználható minősítéssel rendelkeznek.

Számunkra is fontos e kiemelt ágazat magas minőségű termelésének fenntartása, ezért a fenti gombaölő szerek gyártójához fordultunk az emelkedett foszfit-tartalom kérdéskörrel kapcsolatban, akiktől a csatolt állásfoglalást kaptuk, miszerint a Bordóilé Neo SC és annak egyetlen összetevője sem tartalmaz foszfort, valamint semmilyen foszfortartalmú vegyületet.

Az ebben foglaltak minden biotermelő számára megnyugtató választ adnak almaültetvényeik idei növényvédelmének tervezéséhez.

Fontos továbbá az almáskertek rézterhelése kapcsán felmerült kérdéseket is itt megemlíteni.
A NEBIH „Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények” listájában (elérhető ide kattintva) minden rézkészítménynél feltüntetik az egyes termékek kilogrammonkénti réztartalmát, amely a dózis és a kezelések számával megszorozva adja ki a hektáronkénti éves rézterhelést.

Nagy eltérések vannak az elérhető készítmények között ebben a tekintetben. Ez az érték a Bordóilé Neo SC esetében 105 g réz/kg termék, a Bordóilé+Kén esetében 65 g réz/kg termék, így az évente engedélyezett 5-6 kezeléssel sem érjük el a 4 kg/ha rézterhelést, ráadásul a Bordóilé Neo SC levélnövekedés kezdetétől (BBCH10) egészen a betakarítás előttig alkalmazható (BBCH 83) almában.

A magas hatékonyságot a rézszemcsék kolloidtartományba eső mérete (200 nanométer) biztosítja, ennek eredményeképp lehet a vegetációs időszakban több alkalommal is használni a perzselés veszélye nélkül.

Bízunk benne, hogy fenti tájékoztatónkkal segítjük Önt almája hatékony növényvédelmének tervezésében. Szakmai kérdésekkel kérem forduljon területileg illetékes szakmérnök kollégáinkhoz.