Kalászos gyomirtó csomagok:
személyre szabott megoldások.


Az intenzív gabonatermesztés komplex növényvédelmet igényel

Extenzíven vagy intenzíven termeljünk? Ma már ez nem lehet kérdés egy komoly gabonatermesztő számára, ha valamelyik kalászos gabonát illeszti a vetésforgóba. Az inenzitás foka esetleg megfontolandó, de azzal már szinte mindenki egyetért, hogy minimális befektetéssel jó minőségű nagy terméseket nem lehet elérni. Hatékony gyomirtó szerre, gomba- és rovarölő készítményekre tehát nagy valószínűséggel szükségünk lesz a termesztés során. A kérdés csak az, hogy mikor, melyiket válasszuk és milyen áron juthatunk hozzá.

Azért, hogy segítsük a szakmai és gazdasági döntéseket, idén is több, szakmai alapon összeállított technológiai csomagot kínálunk a kalászos gabonát termesztők számára. Ezek a csomagok az Aurora® 40 WG gyomirtó szerre és a Granstar® családhoz tartozó gyomirtó szerekre épülnek és a Rapid® CS rovarölő illetve a Riza® 250 EW gombaölő szereket is tartalmazzák. 2021-től az Omnera® gyomirtó szerre alapozott csomagok is elérhetőek a kínálatban.

FMC kalászos technológiai csomagajánlatok 2021

 1. Aurora® Gold 2,5 ha-os gyomirtó csomag
 2. Granstar® Super Rapid Pack 25 ha-os csomag
 3. Granstar® SuperStar Rapid Pack 12 ha-os csomag
 4. Omnera® Rapid Pack 25 ha-os csomag - ÚJ
 5. Pointer® Star Rapid Pack 12 ha-os csomag
 6. Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack 12 ha-os csomag
 7. Granstar® Super Rapid + Riza Pack 25 ha-os csomag
 8. Omnera® Rapid + Riza Pack 25 ha-os csomag - ÚJ
 9. Pointer® Star Rapid + Riza Pack 12 ha-os csomag

Miért és mikor válassza az Aurora® 40 WG gyomirtó szert?

 • Ha problémát okoznak Önnek a veronikafélék, mezei árvácska, esetenként a facélia-árvakelés, melyek túlfejlődnek, beboríthatják a talajt, és ezzel a gabonák fejlődését is akadályozzák.
 • Ha előrébb kell hozni a gyomirtást, és olyan készítményt kell választanunk, ami hűvös időjárás esetén is kellő hatékonysággal dolgozik.
 • Ha gyors hatású, perzselő gyomirtót keres, mely a nehezen irtható fajok ellen is jól dolgozik.
fotó

A tömeges kora tavaszi gyomkelés korai beavatkozást kíván (Szany, 2020.01.15.)

Miért és mikor válassza a Granstar® Super 50 SX® gyomirtó szert?

 • Ha jól ismert, bevált, kiváló szelektivitású „általános” gabona gyomirtót keres.
 • Ha a munkamenetek optimalizálása és hatékonyabbá tétele érdekében fontos Önnek a permetező gyors és víztakarékos tisztítása. Az SX® formuláció segíti Önt ebben.
 • Olyan készítményt keres, melynek nincs utóvetemény korlátozása.
fotó

Granstar® Super 50 SX® a megbízható standard

Miért és mikor válassza a Granstar® SuperStar gyomirtó szert?

 • Ha széles kétszikűirtó hatásspektrumú készítményt keres, melybe beletartozik a mezei acat, a ragadós galaj és a herbicid toleráns árvakelésű napraforgó is.
 • Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez. Mindhárom hatóanyag különösen szelektív a kultúrnövényre, így Ön megvárhatja az összes kétszikű gyom kikelését és egy menetben védekezhet ellenük a kalászosok zászlósleveles állapotáig (kivéve zab: 2 nódusz).
 • Olyan készítményt keres, melynek nincs utóvetemény korlátozása.
fotó

Granstar® SuperStar gyomirtó szerrel kezelt búza (Tokaj, 2019).

Miért és mikor válassza az Omnera® LQM® gyomirtó szert?

 • Ha látványos, gyors, tartós hatású gyomirtót keres a nehezen irtható kétszikűek ellen is (mezei acat, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó). Az LQM® technológia következtében több hatóanyag szívódik fel a gyomnövények levelén és jobb lesz a hatékonyság.
 • Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez, ezzel a készítménnyel hosszú időszak áll rendelkezésre a kijuttatásra.
 • Fontos Önnek, hogy korai kijuttatás esetén talajhatása is legyen.
fotó

Omnera® LQM® hatása őszi búzában (Veszprém, 2020)

Miért és mikor válassza a Pointer® Star gyomirtó szert?

 • Ha látványos, gyors, tartós hatású gyomirtót keres a nehezen irtható kétszikűek ellen is (mezei acat, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó).
 • Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez, ezzel a készítménnyel hosszú időszak áll rendelkezésre a kijuttatásra.
 • Fontos Önnek, hogy korai kijuttatás esetén talajhatása is legyen.
fotó

Pointer® Star hatása vidra keserűfű ellen (Tokaj, 2019).

Miért és mikor válassza a Rapid® CS rovarölő szert?

 • Ha olyan készítményt keres, mellyel alacsony hektárköltséggel végezhető el egy hatékony rovarölő szeres kezelés a kalászos gabonában.
 • Ha fontos Önnek, hogy 3-5 napos tartamhatása révén akár kevesebb permetezéssel is megvédhető legyen az állomány.
 • Ha fontos Önnek, hogy az erős napsütés vagy a hirtelen jött eső se csökkentse a hatékonyságot, ezzel az UV- és esőálló készítménnyel biztosra mehet.
fotó

A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is.

Miért és mikor válassza a Riza® 250 EW gombaölő szert?

 • Ha minőségi, nagy dózisú és kedvező árú tebukonazol tartalmú készítményt keres a kalászosok levél és kalászvédelmére.
 • Ha olyan készítményt keres a gabonabetegségek elleni védekezésre, mely a legtöbb kalászos levél- és kalászbetegség ellen hatékony.
 • Ha fontos Önnek, hogy a készítmény akár több kultúrában is (pl. repce) felhasználható legyen, így könnyebben alkalmazkodhat a termelési körülményekhez.
fotó

Riza® 250 EW gombaölő szerrel kezelt parcella (Tokaj, 2019).

FMC kalászos technológiai csomagok

Az FMC kalászos technológiai csomagok további közös előnye, hogy a csomagalkotó készítmények keverhetősége kipróbált és biztonságos a kultúrnövényre. Azon túl, hogy az egyes termékek ára a szóló termékekhez képest csomagban jóval kedvezőbb, a Riza® 250 EW gombaölő szer árának igen jelentős 2020-as csökkentése a komplex csomagok árát is jelentősen csökkentette.

fotó

FMC komplex védelemben részesített parcella (Tokaj, 2019).

Széles kétszikűirtó hatásspektrumú készítmény

Bízunk benne, hogy az FMC gabona technológiai csomagjai 2021-ben is segíteni fogják a gazdálkodók munkáját és hozzájárulnak kalászos gabonájuk komplex és gazdaságos védelméhez.

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.