Express™ 50 SX® és
Evorelle® Express™

gyomirtó szerek

Express™-toleráns és tribenuron-metil toleráns napraforgó-hibridek listája 2024-re

fotó
fotó

A hibridekről további információkat talál lejjebb görgetve!

Gyomirtás

A napraforgó számára klimatikus viszonyaink megfelelőek, emellett mind a termesztésnek mind a nemesítésnek nagy hagyománya és tudástára van. Mindezek önmagukban azonban még nem elegendő feltételei a sikeres napraforgótermesztésnek.

Nagyon nagy szerepe van ebben a hosszú évek óta bevált és kiszámítható Express™ gyomirtási technológiának is. Mindamellett, hogy kimagasló hatékonysággal védekezhetünk állományban a legveszélyesebb kétszikű gyomok ellen (pl. mezei acat), mindezt úgy tehetjük meg, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a kultúrnövényünket is károsítjuk. A kíméletességen kívül fontos tényező, hogy szinte csak a gyomok fenológiájához kell igazítanunk a kezelést, és ezt osztott formában is megtehetjük. A gyakorlat az elmúlt évek hideg vagy aszályos tavaszain is bebizonyította, hogy az osztott kezelés segítségével a szakaszosan kelő gyomok ellen egy heterogén fejlettségű napraforgótáblán is eredményesen védekezhetünk. A gyomirtási technológia nagyon fontos tulajdonsága, hogy nincs utóvetemény korlátozása. A mögöttünk álló aszályos évben, de általánosságban is elmondható a száraz időszakokra, hogy bizonyos gyomirtószer-hatóanyagok nem, vagy nem kellő mértékben bomlanak le a talajban, így károsíthatják a napraforgó után következő kultúrákat. Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer esetében ilyen kockázattal nem kell számolnunk.

Abban az esetben, ha területünkön nagy mennyiségben van jelen a vadkender vagy extrém parlagfűfertőzés tapasztalható, a továbbfejlesztett összetételű Evorelle® Express™ gyomirtó szer használata javasolt, mely még hatékonyabb a nehezen irtható kétszikűek ellen (a vadkender mindkét ivarú egyedét elpusztítja) és magában hordozza az osztott kezelés rugalmasságában rejlő előnyöket is. A készítmény biztonságos felhasználása érdekében használata előtt a termelőnek szükséges egyeztetnie az elvetett napraforgóhibridről az FMC helyi területi szakmérnökével!

Mindezek mellett a technológia alappillérét a fenti gyomirtási megoldásokra alkalmas vetőmagok adják. Úgy teljes a képlet, ha a gyomirtó szerek mellett elérhetőek azok a napraforgóhibridek, melyek megfelelő toleranciával rendelkeznek az Express™ 50 SX® és az Evorelle® Express™ hatóanyagaival szemben. Mára elmondható, hogy 11 nemesítőház 34 hibridje áll rendelkezésünkre a választáshoz. A hibridek legtöbbje kiemelkedő toleranciával és termőképességekkel rendelkezik, így minden gazdálkodó megtalálhatja a számára megfelelő vetőmagot az egyre szélesedő kínálatból.

fotó

Közös munka a legfontosabb vetőmagelőállító partnerekkel

Az FMC szoros partneri együttműködést alakított ki a legnagyobb európai napraforgónemesítő cégekkel. Az együttműködést egy kétéves – forgalmazás előtti – kvalifikációs vizsgálat előzi meg. Az új hibrideket földrajzi, éghajlati és agronómiai viszonyok széles skáláján tesztelik.

A hibridek kereskedelmi forgalomba hozatala előtt a vetőmagcégek és az FMC áttekintik a vizsgálati eredményeket és megállapodnak abban, hogy az új hibridek értékesítése során használhatják-e az Express™ 50 SX® és/vagy Evorelle® Express™ márkaneveket.

Az FMC és a vetőmagelőállítók szorosan együttműködve dolgoznak azon, hogy az Express™-technológia minél több termelőhöz eljusson, ezzel kihasználva a napraforgóhibridek és az Express™-technológia előnyeit.

A fent listázott 2024-es Express™-toleráns és tribenuron-metil toleráns napraforgó-hibridek rövid ismertetője itt érhető el:

fotó

Az Express™ 50 SX® és Evorelle® Express™ technikai áttekintése

  • Ezek a termékek nem igényelnek bemosó csapadékot a hatás kifejtéséhez.
  • A készítmény a kikelt növények levelein szívódik fel, így a tényleges helyi gyomösszetételhez alakíthatjuk a technológiánkat.
  • A nehezen irtható gyomok (pl. parlagfű, mezei acat, csattanó maszlag, szerbtövisfajok) elleni védekezés is megoldható, a gyomok aktív növekedési szakaszában is.
  • Széles hatásspektrum: szinte az összes jelentős, napraforgóból eddig nehezen vagy egyáltalán nem irtható gyom ellen megoldást jelent.
  • Rugalmas felhasználás: az Express™ 50 SX® és az Evorelle® Express™ a napraforgó 2-6 leveles koráig kijuttatható.
  • Lehetővé teszi az osztott kezelést elhúzódó gyomkelés esetén.
  • Egyre nagyobb az Express™-toleráns napraforgóhibridek száma, beleértve az igen korai és középérésű csoportot is, illetve a HO és LO napraforgóhibrideket is.

Hatékonyság az Express™-toleráns napraforgó gyomirtásában

Károsító Hatékonyság
Magyar
Latin
Express™
50 SX®
Evorelle®
Express™
Baracklevelű keserűfű
Polygonum persicaria
>95%>95%
Bársonyos árvacsalán
Lamium amplexicaule
90-95%90-95%
Bogáncs fajok
Carduus sp.
>95%>95%
Bojtorján szerbtövis
Xanthium strumarium
>95%>95%
Büdös libatop
Chenopodium vulvaria
>95%>95%
Bükköny
Vicia sp.
90-95%90-95%
Csattanó maszlag
Datura stramonium
>95%>95%
Egynyári szélfű
Mercurialis annua
>95%>95%
Fehér libatop
Chenopodium album
>95%>95%
Fekete csucsor
Solanum nigrum
90-95%>95%
Fekete üröm
Artemisia vulgaris
90-95%90-95%
Fodros lórom
Rumex crispus
80-90%80-90%
Henye disznóparéj
Amaranthus blitoides
90-95%90-95%
Juhsóska
Rumex acetosella
90-95%90-95%
Kamilla alfajok
Matricaria spp.
>95%>95%
Kanadai betyárkóró
Conyza canadensis
>95%>95%
Kék búzavirág
Centaurea cyanus
80-90%80-90%
Keszegsaláta
Lactuca serriola
>95%>95%
Kis csalán
Urtica urens
>95%>95%
Kövér porcsin
Portulaca oleracea
90-95%>95%
Közönséges aggófű
Senecio vulgaris
>95%>95%
Lapulevelű keserűfű
Polygonum lapathifolium
>95%>95%
Madárkeserűfű
Polygonum aviculare
90-95%>95%
Martilapu
Tussilago farfara
90-95%90-95%
Mezei acat
Cirsium arvense
>95%>95%
Mezei árvácska
Viola arvensis
90-95%90-95%
Mezei csorbóka
Sonchus arvensis
90-95%90-95%
Mezei tikszem
Anagallis arvensis
90-95%90-95%
Parlagfű
Ambrosia artemisiifolia
90-95%90-95%
Parlagi pipitér
Anthemis arvensis
90-95%90-95%
Pásztortáska
Capsella bursa-pastoris
>95%>95%
Perzsa veronika
Veronica persica
>95%>95%
Pipacs
Papaver rhoeas
>95%>95%
Poloskafű
Bifora radians
90-95%90-95%
Pongyola pitypang
Taraxacum officinale
80-90%80-90%
Repcsényretek
Raphanus raphanistrum
>95%>95%
Sebforrasztó zsombor
Sisymbrium sophia
>95%>95%
Selyemmályva
Abutilon theophrasti
90-95%>95%
Szőrös disznóparéj
Amaranthus retroflexus
90-95%90-95%
Szulák keserűfű
Polygonum convolvulus
90-95%>95%
Szúrós csorbóka
Sonchus asper
>95%>95%
Tarka kenderkefű
Galeopsis tetrahit
>95%>95%
Tyúkhúr
Stellaria media
>95%>95%
Vadkender (hímivarú egyed)
Cannabis sativa
>95%>95%
Vadkender (nőivarú egyed)
Cannabis sativa
80-90%>95%
Vadmurok
Daucus carota
>95%>95%
Vadrepce
Sinapis arvensis
>95%>95%
Vetési aranyvirág
Chrysanthemum segetum
90-95%90-95%

Toleráns napraforgó-árvakelés kezelése az alábbi kultúrákban

Gabonafélék: használja a következő hatóanyagokra alapozott gyomirtó szereket, akár gyomirtószer csomagban is: fluroxipir (pl: Granstar® SuperStar, Pointer® Star, Omnera®), floraszulam, MCPP-P, klopiralid és 2,4-D.

Őszi káposztarepce: a gyomirtó szereket pikloram hatóanyagú (pl: Gajus®) vagy klopiralid tartalmú termékekkel keverve vagy programban használja.

Kukorica: használja a következő hatóanyagokra alapozott gyomirtó szereket gyomirtási programban: dikamba (pl: Diniro® Gold™ csomag), klopiralid, fluroxipir, 2,4-D és mezotrion.

Szója és borsó: nem ajánlott Express™-toleráns napraforgó után vetni, mivel ezekben a kultúrákban nehezebb a napraforgó-árvakelés elleni védekezés. Szükség esetén szójában a bentazon, borsóban a MCPB hatóanyag eredményesen használható a napraforgó-árvakelés ellen.

Szakmai összefoglalók / tapasztalatok

További információk