Coragen®
20 SC

rovarölő
szer

Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak!

fotó

A kukoricamoly hatása kukoricatermesztésünk jövedelmezőségére

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) mára kukoricatermesztésünk eredményességének kiemelten fontos tényezőjévé vált. Az ellene történő hatékony védekezés az egyik legjelentősebb árbevétel-növelő technológiai elem lett.

A kukoricamoly első nemzedékének megjelenése és károsítása elsősorban a termés mennyiségére van negatív hatással, a második a minőséget ronthatja a mikotoxinok megjelenésének elősegítésével. Az ellenük való célzott védekezéssel ezeket a veszteségeket csökkentheti a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja.

fotó

Rövid összefoglaló videónkban megtekinthető a kártevő megjelenése, életmódja, a védekezés előkészítése, elvégzése, és eredménye is.

A videó megtekintése után érdemes átolvasni a tudnivalókat a védekezés lépéseiről és részleteiről.

A védekezés első és legfontosabb eleme: a megfelelő időzítés

Az FMC-Agro 2024-ben is országos rovarcsapda-hálózatot működtet, melyek fogási eredményei az Arc™ farm intelligence applikációjában megtekinthetőek. Ez az alkalmazás azokat segíti, akiknek nincs lehetőségük önállóan elvégezni az előrejelzést. A gazdálkodás térségében található csapdák fogási adatai megismerhetők, ezáltal a rajzáscsúcs is meghatározható, mely nagy segítség az optimális védekezési idő kiválasztásában. Az 1. ábra az első nemzedék rajzáscsúcsának könnyű meghatározását mutatja be:

fotó

1. ábra: Kukoricamoly országos fogási eredmények 2022 - Arc™ farm intelligence

A kukoricamoly első nemzedéke elleni védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal érdemes célzottan elvégezni, a lárvák kelésének időszakában. A tartamhatással és felszívódó tulajdonsággal rendelkező Coragen® rovarölő szer használatával a hatékony védekezési időintervallum megnyújtható a rajzáscsúcs után akár 3-4 héttel is.

Egyes termőhelyeken a rajzásmegfigyelés alapján a 2. nemzedék óriási egyedszáma miatt ismételt védekezésre lehet szükség.

fotó

2. ábra: Gyapottok-bagolylepke országos fogási eredmények 2022 - Arc™ farm intelligence

A 2024-es, naponta frissülő kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke megfigyelési adatok május közepétől augusztus végéig elérhetők az Arc™ farm intelligence applikációban.

A logóra kattintva további információkat kaphat és letöltheti az applikációt!

fotó

Második szempont: a fertőzés mértékének meghatározása

A kukoricaállományunk helyszíni bejárásával és a károsított tövek megszámolásával bizonyosodhatunk meg a védekezés szükségszerűségéről. Ha 100 egymást követő kukoricanövényből a károsított tövek száma a 20 %-ot meghaladja, biztosak lehetünk benne, hogy a védekezés megmentett termése a növényvédő szer és kijuttatásának költségét fedezi. Nagyobb fertőzés esetén jelentős megtérülésről beszélhetünk, azaz jövedelmezőbb kukoricatermesztésről.

Normál fertőzési erősségnél a moly első nemzedéke vándorol és ahol azok „gyökeret vernek”, ott történik meg a második nemzedék kialakulása. Ha az elsőket elpusztítjuk, nincs második.

Erős fertőzés esetén, a kukoricatáblákból kiirtott molyok helyére a szomszédos (kezeletlen és „túlfertőzött”) állományokból bevándorolhatnak a molyok az első nemzedéktől mentes táblákba is. Ilyen esetekben a védekezés megismétlése válhat szükségszerűvé!

fotó

Megfestett károsított tövek a fertőzés erősségének láthatóságáért (Fotó: Hőgye Szabolcs)

Harmadik szempont: a rovarölő szer kiválasztása

Az FMC-Agro a Coragen® rovarölő szert ajánlja a fenti problémák megoldására. Miért?

  • Tartamhatásából eredően a kijuttatást követő 12-14 napon keresztül a lárvák mindegyike találkozik a szerrel, majd elpusztul.
  • Kontakt és gyomorméreg hatással is rendelkezik, valamint a növényi részekbe is felszívódik és a növény felületén is megkötődik. Így garantálja a biztos rovarölő hatást.
  • Gyors hatású, a lárvák teljes pusztulása 2-4 nappal a kezelés után bekövetkezik.
  • Meggátolja a lárvák táplálkozását a kukorica levelén és a csövön, megakadályozza a szárba való berágást.
  • Időjárástól független, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és az UV erőssége nem befolyásolja a hatékonyságát.
  • A permetlé beszáradása után szinte azonnal folytatható kézi munka a növényállományban.
  • Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, méhekre is.
  • A mikotoxinok által okozott minőségi termésveszteség csökkentésére alkalmas készítmény.

További termékinformációk:
Coragen® 20 SC rovarölő szer ->

Megmentett termés

Az évek óta végzett üzemi kezelések többlettermés eredményei önmagukért beszélnek: 4 év 21 helyszínén végzett mérések eredményeképpen a fertőzési szint függvényében a megmentett termés 400-1200 kg között realizálható.

fotó

Coragen®-es kezelés eredményeként elpusztult fiatal kukoricamoly lárva levélen, Kondoros, 2019 (Fotó: Hőgye Szabolcs)

fotó

Coragen® kezelés eredményeként elpusztult fejlettebb lárva szárban, Mezőhegyes, 2019.07.

A minőség védelme

A kukoricamoly és gyapottok bagolylepke lárvák rágásának nyomán a kukoricacsövek sebzéseinek környezetében kórokozók jelennek meg, végeredményként pedig azok toxinjaik. Mivel a toxinok az értékesítést is nehezítik, illetve a felvásárlási árat is csökkentik, az ellenük való védekezés egyben gazdasági kérdés is. A rovarok rágásai elleni védelem a leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a probléma kialakulásának megakadályozásában.

A kezelt és kezeletlen állományok toxintartalmának megállapítása érdekében 2019-es szakértői vizsgálatunk során három kezeletlen mintavételére került sor: silózás előtti silókukoricacsövekből, betakarítás előtti száraz silókukoricából és érett szemeskukorica-táblarészből. Ezeket a mellettük lévő és a kukoricamoly első nemzedéke ellen Coragen® rovarölő szerrel kezelt táblarészekből vett mintákkal vetették össze.

fotó

Kezeletlen és Coragen® kezelésben részesült kukoricacsövek toxintatalma. Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft., 2019
"<LOD" jelentése: kimutatási értékhatár alatt (LOD = limit of detection)

A vizsgálat eredményeképpen a mintavétel időszakában uralkodó száraz időjárás ellenére a rovarrágott csövek toxintartalma jelentős volt (több toxinféleség, magas mennyiségben), míg a Coragen® rovarölővel védett, rágásmentes csövek esetén toxintartalmat nem lehetet kimutatni.

fotó

Károsított és „védett” kukoricacső (Fotó: Hőgye Szabolcs, Mezőhegyes 2019)

Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve elmondható, hogy a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke 20% feletti fertőzöttségi szintje felett a károsítások megakadályozásával jó termést és egészséges szemeket lehetett betakarítani a Coragen® kezelés eredményeként.

Termelő partnereink beszámolói a Coragen® 20 SC rovarölővel végzett tapasztalataikról

További információk

Kukoricamoly elleni védekezés jelentősége egy állattartó telep szemszögéből

Arc™ farm intelligence rovarmonitoring applikáció

Nemzetközi eredmények a kukoricamoly elleni védekezésben