Avaunt®
150 EC

rovarölő
szer

Hosszú hatástartam és kiváló hatékonyság a repcefénybogár ellen, versenyképes áron

A repce-fénybogár elleni védekezés a piretroid rezisztencia tükrében

Tények

A repce-fénybogár tartósan 9oC felett kezdi meg a betelepülését, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiai állapotának időszakában.

A repce-fénybogár elleni védekezés több évtizede közkedvelt alapkészítményei a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek. A hosszútávú és egyoldalú szerhasználatnak köszönhetően mára rezisztencia alakult ki a repce-fénybogár ellen.

Rezisztenciatörő megoldás kell, melyre kiváló lehetőség az Avaunt® rovarölő szer.

fotó

1. kép: Repce-fénybogár és kártétele

fotó

1. ábra: A piretroid-ellenálló egyedek aránya 5 év alatt 11%-ról 98%-ra emelkedett (narancs és piros színnel jelölve)!

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer főbb tulajdonságai

  • érzékenyek rá a repce-fénybogár populációk (IRAC vizsgálatai eredmények és termelői tapasztalatok is ezt igazolják), a készítmény hatékony a kártevő ellen;
  • 8-(10) nap tartamhatása van;
  • gyors a károsításblokkoló hatása;
  • bimbós állapotban történt permetezés után, a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
  • engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban.

Felhasználási javaslat

A fénybogár egyedek betelepedésének időszakában (3-5 egyed6növény), a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában 170 ml/ha dózisban kerüljön kijuttatásra az Avaunt® rovarölő szer.

Az időjárás változékonysága miatt (1-2 szelesebb nap áprilisban nem kizárt) nehezített terepen mozgunk az optimális idő meghatározásában.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár kártételtől. Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” a készítmény tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogár rágás nélkül pollenhez jut, így megszűnik, mint repcekárosító.)

Az Avaunt® 150 EC kontakt- és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele: a fénybogár betelepüléskori, a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel (3-4. kép).

fotó

3.kép: Avaunt® kezelés hatása

fotó

4. kép: kezeletlen Vésztő, 2019/04/12

Figyelem! A piretroid típusú kezelésekkel ellentétben a károsítók a kezelést követő néhány napban még jelen vannak, mozognak a növényen, de már táplálkozni nem tudnak, ezért kárt nem okoznak!

Termelői tapasztalatok