A napraforgó-termesztéshez meghatározó a kén és a bór

2020. június 3. szerda
BETÜMÉRET:
A Komplex Kénesbór egy bórral, kénnel, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat

A korai kitavaszodást követően hamarosan elérkezünk a tavaszi, kapás kultúráink vetéséhez is, melyek alapjául szolgáló talajművelések, technológiai lépések már sokfelé el is kezdődtek. Egyik legfontosabb tavaszi vetésű iparnövényünk a napraforgó. Ahhoz, hogy be tudja váltani a termésével - és később árbevételével is - a hozzá fűzött reményeket, mindent meg kell tennünk, hogy alapvető élettani szükségleteit kielégítsük.

A napraforgó tápanyagigényét tekintve hatékonyan képes felvenni a talajban rejlő tápelemeket. Fontos a jó foszfor- és káliumellátottság, amely biztosítja a megfelelő termésdifferenciálódást, a kaszatok telítettségét és a jó olajtartalmat egyaránt. A napraforgó olajtartalmának alakulásában azonban meghatározó szerepe van a kénnek is. A kén létfontosságú aminosavak építőeleme, nélkülözhetetlen szerepe van a fehérje-bioszintézisben, továbbá ezen aminosavakból van legkevesebb a növényekben. Hiányában a növények fejlődése lelassul, a levélerek sárgulnak, akár 30 %-os termésveszteséget is elszenvedhet. A napraforgó fajlagos tápelemigénye kénből 10 kg/t, így 3 t/ha termésátlag esetén akár 30 kg kén felhasználására is szüksége lehet. Magyaroroszágon a talajok kéntartalma jelentősen csökkent az elmúlt években, termőhelytől függően 0,02-0,2 %, amely mennyiségnek közel 100%-a szervesen kötött formában van jelen. A növények a ként főleg szulfát (SO42-) formában veszik fel a talajban lévő szerves kén átalakításával, illetve a gázcsere nyílásokon keresztül a levegőben lévő kéndioxid (SO2) vagy kénhidrogén (H2S) formájában, ám ez inkább káros. A talajban lévő szervesanyagok és szerves maradványok kéntartalmának a növények számára felvehető formába történő átalakítása a talajban lévő mikroorganizmusok által történik. A kén-utánpótlás kiemelkedő fontosságú lehetősége egy gyorsan felvehető kéntartalmú lombtrágya alkalmazása.

A napraforgó esetében a tápelemek között ki kell emelni még a bórt is, amelynek hiánya súlyos anyagcserezavarokat, termékenyülési problémákat okozhat, és szerepet játszik az olajtartalom alakulásában is. A bór részt vesz a hajtáscsúcs fejlődésében, fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben és a szénhidrát anyagcserében. A bórnak fontos szerepe van a nitrogén és foszfor anyagcserében, valamint az aminosavak és a fehérjék szintézisében. Hiánya esetén a levelek sárgulnak, kifakulnak, lankadttá válnak. Jellegzetes hiánytünete a gyökerek tenyészőcsúcsának pusztulása, valamint a tányér deformálódása.

A bórt a növények a talajból bórsav, illetve borátok formájában veszik fel. A felvétel után a bór a növényben lassan mozog és ez az oka annak, hogy hiánya elsősorban a hajtáscsúcsokon és a termékenyülés időszakában jelentkezik. Ezért fontos, hogy a növények még időben, a termékenyülés előtti időszakban, megfelelő mennyiségű és könnyen felvehető bórhoz jussanak.

A növények számára a bór és a kén nem reutilizálható tápelemek, azaz a fiatal fejlődő növényi részek nem képesek elvonni az idősebb növényi részektől, ezért fontos ezeknek a makro- és mikroelemeknek a pótlása, megfelelő ellátása.

Az FMC-Agro Hungary Kft. termékpalettájában megtalálható a Komplex Kénesbór, amely egy bórral, kénnel, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. A Komplex Kénesbór tápelemtartalma hatékony megoldást nyújt a kén- és bórigényes szántóföldi kultúrák, így a napraforgó levéltrágyázására is. A Komplex Kénesbór a megfelelő nitrogéntartalom (N 19,4 m/V %) mellett kiemelkedő mennyiségben tartalmaz ként (SO3 18 m/V %) és a növények számára könnyen felvehető bórkomplexet (B 3,2 m/V % = 320 g/l bórkomplex). A tápelemek hasznosulásának feltétele a megfelelő tápelemarányok biztosítása. A Komplex Kénesbór kiemelkedő mikroelem tartalommal is (Réz (Cu) 0,0025 m/V %, Vas (Fe) 0,025 m/V %, Mangán (Mn) 0,0125 m/V %, Molibdén (Mo) 0,16 m/V %, Cink (Zn) 0,0025 m/V %) rendelkezik, amely tovább erősíti a növényben a tápelem arányok fenntartását, elősegítve ezáltal a megfelelő termésképződést és az olajtartalmat.

A növényeink tápanyagutánpótlására számos készítmény közül választhatunk, ám nem szabad elmenni egy nagyon fontos tényező, az ár-érték arány fontossága mellett. Az FMC-Agro kínálatában szereplő Komplex Kénesbór nagyon magas tápelemtartalommal rendelkezik, melynek következtében egységnyi kijuttatott tápelem mellé nagyon kedvező ár párosul, ezáltal joggal lehet helye a technológiai sorban.

A Komplex Kénesbórt a napraforgó 6-8 leveles fejlettségétől a virágzás kezdetéig 2 alkalommal érdemes felhasználni 2-3 l/ha dózissal, 250 l/ha víz felhasználásával. A megfelelő termékenyülés és az olajtartalom növekedése érdekében a leghatékonyabb eredmény a csillagbimbós állapotban történő kijuttatás esetén érhető el.
 
Kapcsolódó adatbank


Kapcsolódó hírlevél

Kapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.