Hamarosan támad a repce-fénybogár!

2020. március 17. kedd
BETÜMÉRET:
Használjon hatékony rezisztenciatörő eszközt ellene

A repce-fénybogár (Meligethes aeneus) évről-évre nagy problémát okoz a repcetermesztőknek, mely tartósan 9 °C átlaghőmérséklet felett kezdi meg a betelepülését. A napi maximális hőmérsékletek a napokban meghaladták ezt, így a kártevő felszaporodása hamarosan megkezdődik. A károsítást a repce zöldbimbós állapotában az imágók okozzák a bimbók rágásával és odvasításával - kevesebb megtermékenyült becőtömeget eredményezve.

A repce-fénybogár elleni védekezés hatékony rezisztenciatörő eszköze az FMC Avaunt® 150 EC rovarölő szere. Az Avaunt® kontakt- és gyomorméreg, a készítménnyel történő hatékony védekezés feltétele a repce-fénybogár betelepüléskori „nyakon csípése”, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezéssel. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik majd tartaléktápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. Az Avaunt® 0,17 l/ha dózisában az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a fénybogár kártételtől.

Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” az Avaunt® tartamhatása. A virágbimbók felnyílásával a repce-fénybogár egyedek virágporhoz jutnak a bibe megsértése nélkül is, így már nem számítanak repcekártevőnek.

 

Kapcsolódó hírlevélKapcsolódó kiadványKapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.