FMC megoldások a repce őszi indításához

2020. szeptember 3. csütörtök
BETÜMÉRET:
Gyomirtás, tápanyag-utánpótlás, növénykondicionálás, stresszkezelés

Gyomirtás
A repce gyomirtásának tervezésekor figyelembe kell venni azt a hatósági előírást, miszerint a metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen. Az FMC gyomirtási megoldásai metazaklór-mentesek, így a döntéshozót nem korlátozzák használatukban. A repcetermesztő a gyomosodásnak, időjárási feltételeknek és a kultúrnövény fenológiájának megfelelő lehetőséget választhatja ki.

Az FMC kínálatában preemergens gyomirtásra a Nero® repcegyomirtó szert ajánljuk. A petoxamid és klomazon hatóanyagok egymást kiegészítve a repce legfontosabb gyomnövényei ellen adnak jó gyomirtó hatást, melynek kifejtéséhez a permetezés után 2-3 héten belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín szükséges.

Kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya, mélyről csírázó gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC ajánlatát erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer adja.

A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és tartamhatásról: a petoxamid csírázásgátló hatásával és a szik- és lombleveles állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is; a pikloram a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® alkalmazása (3 l/ha) során a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, azok szik- és 2 lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény a repce szempontjából rugalmas, hiszen repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig. A Gajus® 2019 őszén került bevezetésre, a közös tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a legjobb hatékonyságot a korai posztemergens időzítés adta.


Gajus® hatása korai posztemergensen kijuttatva (Pápa, 2019.10.10.)

Tápanyag-utánpótlás
A levélen keresztüli tápanyag-visszapótlás egyre nagyobb jelentőségű, mert a száraz időjárás egyre nehezíti a tápanyagok felvételét gyökéren keresztül. Ebben segít az olajos növények igényeire kifejlesztett lombtrágya, a Komplex Kénesbór. Ahogy a neve is mutatja, komplexen tartalmazza mindazokat a tápelemeket, amelyre a repcének szüksége van az őszi időszakban. Az alábbi ábráról leolvasható, hogy a megosztott (őszi és tavaszi), fokozatos kén és bór visszapótlás nagyobb terméspotenciállal kecsegtet.

Növénykondicionálás és stresszkezelés
Az őszi káposztarepce életében az abiotikus stresszfaktorok (időjárási anomáliák, káros talajviszonyok, gyomirtó stressz) nagy károkat okoznak és nehéz ellenük védekezni. A fentiek elleni küzdelemben segítheti a repce őszi indulását a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, stresszoldó szer, mely 2020. júniusától már elérhető az FMC-Agro kínálatában.
Kapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.