A felhasználás elôtt mindig olvassa el
és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat !
57
Ken-S Bór
Új, mikroelemekkel dúsítva!
Nitrogén-mûtrágya oldat bórral, kénnel és nyomelemekkel dúsítva
Összes nitrogén (N) 19,4 m/V%, Bór (komplex) 32,0 m/V%, Kén (SO
3
) 20,0 m/V%, Cink (Zn) 0,01 m/V%, Mangán (Mn) 0,06 m/V%,
Molibdén (Mo) 0,32 m/V%, Vas (Fe) 0,11 m/V%, Réz (Cu) 0,006 m/V% kelátképzô: EDTA
Élettani jelentôség:
A kén és a bór a növények számára
nélkülözhetetlen tápelemek. A kén élet-
fontosságú aminosavak építôeleme, nélkü-
lözhetetlen szerepe van a fehérje bioszin-
tézisben. Hiányában a növények fejlôdése
lelassul, a levélerek sárgulnak, illetve az ôszi
káposztarepce és más keresztesvirágú
növény esetében az alsóbb levelek fonákja
vörösesen elszínezôdik. Hiánya akár 30%-os
termésveszteséget is okozhat.
A bór részt vesz a hajtáscsúcs fejlôdé-
sében. Fontos szerepe van a virágok
megtermékenyülésében, a magkötésben
és a szénhidrát anyagcserében. A bór
fontos a nitrogén- és foszfor anyag-
cserében az aminosavak és a fehérjék szin-
tézisében valamint a hüvelyeseknél a
nitrogéngyûjtô gümôk képzôdésében.
Hiánya esetén a le-velek sárgulnak,
kifakulnak, lankadttá válnak. Jellegzetes
hiánytünete a gyökerek tenyészôcsúcsá-
nak pusztulása, valamint a cukorrépánál a
répatest szív- és szárazrothadása. Hiánya a
paradicsomnál a hajtások pusztulását
okozza. A gyümölcsfáknál a kifejlôdött
gyümölcsök, illetve szôlônél a bogyók
aprók maradnak és a minôségük jelen-
tôsen romlik.
A napraforgó meghálálja a kén és bór
lombtrágyázást.
Hatásmód és hatékonyság:
A növények a ként fôleg szulfát (SO
4
)
2-
for-
mában veszik fel a talajban lévô szerves kén
átalakításával, illetve a gázcsere nyílásokon
keresztül a levegôben lévô kéndioxid (SO
2
)
vagy kénhidrogén (H
2
S) formájában.
A talajban lévô szerves anyagok és szerves
maradványok kéntartalmának a növények
számára felvehetô formába történô áta-
lakítása a talajban élô mikroorganizmusok
által történik. Ezen folyamatok miatt na-
gyon fontos, hogy a talaj jó levegô- és
vízgazdálkodású, optimális talajélettel jelle-
mezhetô legyen. Ezt az állapotot az
Amalgerol növény- és talajkondicionáló
készítmény tudatos és többszöri alkal-
mazásával tudjuk elôsegíteni. A kén után-
pótlás másik fontos lehetôsége a gyorsan
felvehetô lombtrágya alkalmazása.
A bórt a növények a talajból bórsav illetve
borátok formájában veszik fel. A felvétel
után a bór a növényben lassan mozog. Ez az
oka annak, hogy a hiánya elsôsorban a
hajtás-csúcsokon és a termékenyülés idôsza-
kában jelentkezik. Ezért fontos, hogy a
növények még idôben a hajtásképzôdés és a
terméke-nyülés elôtti idôszakban megkapják
a megfelelô bór mennyiséget. Hiánya a kén-
hez hasonlóan számottevô termés kiesést
okozhat.
A Ken-S Bór hatékony megoldás a kén és
bórigényes szántóföldi és kertészeti növé-
nyek levéltrágyázására. A Ken-S Bór levéltrá-
gyára jellemzô a magas nitrogén és kén-tri-
oxid tartalom, illetve az, hogy komplex for-
mában, magas koncentrációban tartalmazza
a bórt. A Ken-S Bór répafélék, keresztes-
virágúak, (repce, mustár, olajretek), napra-
forgó, burgonyafélék, hagyma, csemege-
kukorica, káposztafélék, lucerna és herefélék
levéltrágyázására javasolható kalciummal és
magnéziummal jól ellátott talajokon. Az
ismertetett növények azon túl, hogy kén és
bór igényesek, kedvezôen reagálnak a mag-
néziumtrágyázásra is, különösen magnézi-
umhiányos talajokon. Az ilyen talajokon ter-
mesztett répafélék, napraforgó vagy keresz-
tesvirágú növények esetében a Ken-S Bór
levéltrágyát célszerû kiegészíteni tankkeve-
rékben magnéziumtartalmú készítmé-
nyekkel. Egyes bórigényes növények – bur-
gonyafélék, káposztafélék, pillangósok, sava-
nyú talajon a repce – igénylik a kalciumtrá-
gyázást, mivel az egyoldalú bórtrágyázás
gátolja a kalcium felvételét.
Felhasználási javaslatok:
Kultúra
Dózis (l/ha)
Felhasználási idô és mód
Napraforgó, kukorica, répafélék, cirok
2-3
6-8 leveles kortól 1-2 alkalommal kipermetezve
Ôszi káposztarepce
2-3
4-8 leveles korban ôsszel és tavasszal kipermetezve
Csemegekukorica
2-3
4-8 leveles kortól címerhányásig 2 alkalommal kipermetezve
Burgonya, paprika, paradicsom,
2-3
palántázást, kelést követôen 2 alkalommal kipermetezve
Bab, borsó, szója
2-3
virágzás elôtt egy alkalommal kipermetezve
Hagyma, zeller
2-3
3-4 leveles kortól 1-2 alkalommal kipermetezve
Gyökérzöldségek
2-3
5-10 mm-es gyökérnyaki átmérôtôl 2 alkalommal kipermetezve
Káposztafélék, karfiol
2-3
palántázást követôen két hét múlva 1-2 alkalommal kipermetezve
Almatermésûek
2-3
egérfüles – piros bimbós állapot között 2 alkalommal kipermetezve
Csonthéjasok
2-3
sziromhullás kezdetétôl 2 alkalommal kipermetezve
Lucerna, herefélék
2-3
kaszálást követôen 8-10 cm-es hajtásnál kipermetezve
Kalászosok, rizs
2-3
Kalászoláskor, bugahányáskor kipermetezve
1...,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58 60,61,62,63,64,65,66,67,68