Nyüzsög a kártevőélet a repcében...

2020. március 6. péntek
BETÜMÉRET:
de tehetünk ellene!

Idén igen korán megjelentek a rovarkártevők, melyek súlyos károkat okozhatnak az éppen fejlődésnek induló repceállományban, ideje felkészülni a védekezésre.

Már február közepe óta találkozhatunk repce szárát károsító szárormányosokkal. Az enyhe tél, a tavaszi hektikus időjárás, valamint a folyamatban lévő szerkivonások (pl.: klórpirifosz) nehezítik a védekezést és a repcetermesztők dolgát, így a növény védelme egyre fokozottabb tervezést és odafigyelést igényel.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái által odvasított repce szára kevesebb tápanyagot képes továbbítani, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele.
 


Nagy repceormányos szárkártétele

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) valamivel később, az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja. Tojásait a repce levelének nyelébe rakja, a kikelt lárvák odvasítják a levél főerét, előidézve a levélzet pusztulását, csökkentve az aktív asszimiláló felületet.
 


A repceszár-ormányos lárvák által odvasított repceszár

A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az időjárási adatokkal és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. Mindkét kártevő esetében csak a tömeges tojásrakás előtt, az imágók ellen tudunk hatékony védekezést kivitelezni. A rovarölő szeres védekezés az ország egyes területein a napokban elkezdődött.
Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja a Rapid® CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Ezen előnyökért az egyedi hatóanyag (gamma-cihalotrin), és annak speciális mikrokapszulázott formulációja a felelős. A tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is biztosít 3-4 nap tartamhatást. További előnye, hogy repcében az AKG integrált programban is alkalmazható.

 

A rovarkártevők mellett gombás megbetegedések megjelenésével is számolnia kell a repcetermesztőnek. Tavasszal az áttelelt repcelevelek fertőzési forrásai az újonnan képződött növényi részeket megbetegítő fómás levélfoltosságnak.

 


A fómás megbetegedés tavasszal az idősebb levelekről fertőzi a fiatalabbakat (Kölesd, 2020.02.01.)

Az ellene szükséges kezelés szerválasztásánál célszerű figyelembe venni a kórokozó elleni hatékonyságon kívül a „regulátor” hatás meglétét is. A Riza® 250 EW gombaölő szer mindkét kritériumnak megfelel: magas tebukonazol tartalmának köszönhetően egyszerre védi kultúrnövényünket és ezzel párhuzamosan segíti az elágazások képződését is. A készítmény 2020-tól nagyon jelentős árkedvezménnyel kerül kereskedelmi forgalomba, így felhasználása különösen megtérülő befektetés lesz.

Ne feledkezzünk meg a repce bór és egyéb tápanyagutánpótlásáról sem. A bór az olajos növények elengedhetetlen tápeleme, mely részt vesz a hajtáscsúcs fejlődésében és a virágok megtermékenyülésében. Az FMC a piacon kapható egyik legmagasabb bórtartalmú és egyben kiváló ár-érték arányú készítményt, a Komplex Kénesbór EK műtrágyát ajánlja a gazdálkodók figyelmébe, mely a fenti termékekkel egy menetben kijuttatható.

 Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.