Mit tehetünk elhúzódó napraforgó- és gyomkelés esetén?

2020. április 30. csütörtök
BETÜMÉRET:
A meghatározó gyomok (mezei acat, parlagfű) eleinte erőteljesebben növekedhetnek, mint a frissen vetett napraforgó.

Az elhúzódó csapadékmentes időjárás és száraz talajviszonyok miatt az elvetett napraforgóállományok és a gyomok kelése is elhúzódhat, valamint a meghatározó gyomok (mezei acat, parlagfű) eleinte erőteljesebben növekedhetnek, mint a frissen vetett napraforgó. A kikelt állományunk pedig sokszor egyenetlen, fejlődésük vontatott.

Mit tehet ilyenkor a termelő, ha hatékony gyomirtási megoldást keres?
Az Express®-toleráns napraforgó hibridek esetében az Express® gyomirtási technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény szelektivitás megengedi azt, hogy a napraforgó fenológiájától szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket. Az Express® 50 SX® hektáronként maximálisan kijuttatható 45 grammos dózisa elhúzódó vagy extrém erős gyomkelés esetén akár osztott kezeléssel is alkalmazható. Ez célravezető erős parlagfüves (Ambrosia artemisiifolia) gyomnyomásnál is. A hektáronkénti dózis első felét (22,5 g/ha) a gyomok korai (2-4 leveles) állapotánál juttassuk ki, majd 8-14 nap elteltével a hektáronkénti dózis második felével (újabb 22,5 g/ha) ismételten kezeljük a magról újrakelő kétszikű gyomokat.

A gyomviszonyokat nézve elmondható, hogy egyre komolyabb problémát okoznak az olyan kétszikű gyomok, mint pl.: a libatop, a keserűfűfajok, a varjúmák, valamint külön kiemelve a mezei acat (Cirsium arvense). Azon gazdák, akik már használták az Express® gyomirtási technológiát, tudják, hogy a legjobb megoldás az évelő acat tőlevélrózsás állapotában történő irtására és ugyanilyen hatásos a fent említett nehezen irtható gyomnövények ellen is.

Fontos még kiemelni, hogy az Express® 50 SX® alkalmazása nem hordoz vetésváltási kockázatot. Amikor a termelőnek a változó mezőgazdasági támogatási környezetben új növény termelésére kell áttérni vagy éppen a zöldítési követelmények előírásai szerint kell a vetésforgót kialakítani, netán az agrárkörnyezetgazdálkodási program előírásainak kell megfelelni, az Express®-toleráns gyomirtási technológia nem hordoz megkötéseket.
Az FMC-Agro 2019-ben bevezette az Evorelle® Express™ gyomirtó szert, mely az Express® 50 SX® továbbfejlesztésének az eredménye. Kifejezetten az egyre jelentősebb mértékben teret hódító parlagfű és az ország egyes területein erősen jelenlévő vadkender megfékezésére szolgál. Az Evorelle® Express gyomirtó szer egy új, komplexebb lehetőséget nyújtó gyomirtási megoldás az Express®-toleráns napraforgót termelőknek, szélesebb spektrumban, erősebb hatást elérve. A 60 g/ha-os dózis két különböző hatóanyagot tartalmaz, és természetesen a jelenlegi aktuális aszályhelyzethez alkalmazkodva szintén osztott kezelés formájában is kijuttatható (30 + 30 g/ha, 7-14 nap eltéréssel), a napraforgó 2-8 valódi levelesállapota között.Evorelle® Express™: Kiváló gyomirtó hatás a vadkender hím- és nővirágú egyedei ellen is

A gazdálkodó partnereinket arra kérjük, hogy az Evorelle® Express™ használata előtt egyeztessen az Ön által használt vetőmaghibridre vonatkozóan az FMC-Agro képviselőjével!

 

Kapcsolódó hírlevél


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.