Rapid® Turbo

2019. január 17. csütörtök
BETÜMÉRET:

Folyékony rovarölő szer kombináció kereskedelmi gyűjtőcsomagban
MSDS, okiratok, címke
Rapid Turbo 04.2/1745-2/2014
(Határozat, 54 kb)

Kapcsolódó termékek
Hatóanyag Tartalom
Rapid CS 60 g/l gamma-cihalotrin 2 l Rapid CS
Cyren EC 480 g/l klórpirifosz-etil 20 l Cyren EC
Forg. kat. Eng.szám m.v.i. (nap)
I. 444/2006 és 48202/2000 3

 

Méhveszélyesség kifejezetten kockázatos
Veszélyesség vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség tűzveszélyes
LD50 érték 205
Kiszerelés 2 x1 l Rapid CS és 4 x 5 l Cyren EC= 33,3 ha

 

Kultúra Károsító Dózis (l/ha) é.v.i. (nap)
őszi káposztarepce őszi káposztarepce kártevői ellen Rapid CS 0,06 l/ha Cyren EC 0,6 l/ha  

 

Hatásmód és hatékonyság

A Rapid® Turbo két készítmény, a Rapid® CS és a Cyren® EC 1:10 arányú kombinációjából alkotott kereskedelmi gyűjtőcsomag. A Rapid® CS hatóanyaga a gamma-cihalotrin, mely egyedülálló módon 98%-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát. A mikrokapszulában rejtett hatóanyag fokozatosan szabadul fel, ezáltal a hagyományos piretroidokhoz képest plusz 3-4 nap tartamhatást biztosít. A Rapid® CS hatóanyaga állandó ingerületi impulzust jelent a rovarok idegrendszerére, amely hiperaktivitáshoz, idegrángáshoz és végül a rovarok pusztulásához vezet. A Cyren® EC hatóanyaga a klórpirifosz-etil, mely a szerves foszforsavészterek között a legmarkánsabb hatóanyag. A kártevők idegsejtjeinek kapcsolódásánál az ingerület átadásakor okoz zavart azzal, hogy az átadásban szerepet játszó acetilkolin nem tud lebomlani, mert a klórpirifosz-etil megakadályozza az acetilkolin-észteráz enzim működését. Így folyamatos, túlfokozott ingerületi állapot alakul ki és a kártevő elpusztul. A Cyren® EC kontakt, gyomorés légzésméreg. Nagyon jól gázosodik és ennek köszönhetően olyan helyekre is eljut ahová a kontakt rovarölő szerek nem. (lombozat belső része, rögök alatt) Taglózó hatású és tartamhatással is rendelkezik, melynek hossza a környezet hőmérsékletétől függ. A Rapid® Turbo hatóanyagai tehát jól kiegészítik egymást. Mindkét hatóanyag különböző pontokon hat a kártevők idegrendszerének a blokkolásában, különböző módon biztosítanak tartamhatást és a gázosodás miatt a rejtőzködő életmódú rovarok sem menekülhetnek, így biztosítva a tökéletes hatást.

Felhasználási javaslatok

A Rapid® Turbo rugalmas felhasználást biztosít a termelők számára. A kereskedelmi gyűjtőcsomagolásban található Rapid® CS és Cyren® EC készítmények együtt csökkentett dózissal (Rapid® CS 0,06 l/ha + Cyren® EC 0,6 l/ha) és külön-külön is felhasználhatóak tavasszal a repce rovarkártevők elleni védekezésben. (Rapid® CS 0,06-0,08 l/ha, Cyren® EC 1 l/ha).

Ősszel a repcebolha ellen a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezés szükségességéről.

Tavasszal korai tőlevélrózsás állapotban a nagy repceormányos és a repceszár-ormányos ellen, illetve szárbaindulás kezdetén, legkésőbb a repce rejtett bimbós állapotáig a  repceszárormányos, a repcebecő-ormányos (repcebecő- gubacsszúnyog) és a fénybogár ellen. A kártevők előrejelzéséhez használjunk sárgatálat, amelyet egy – a repcetáblán belül növényektől megtisztított – 1m x 1m területre helyezünk ki, amint a hőmérséklet meghaladja a 7-8 °C-t. A kezelést az első rovar csapdába ejtését követően legkésőbb 1 héttel el kell végezni.

A Cyren® EC egy vegetációban egy alkalommal alkalmazható.

A Rapid® Turbo jól kombinálható a tavasszal használatos regulátorokkal (Riza® 250 EW), növénykondicionálókkal (Amalgerol), lombtrágyákkal (Kén-S Bór).

A kereskedelmi gyűjtőcsomag tartalma 33 ha-ra elegendő, mely tartalmaz 4x5 l Cyren® EC és 2x1 l Rapid® CS készítményt. (Rapid® CS 0,06 l/ha + Cyren® EC 0,6 l/ha).


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!

Kapcsolódó adatbankKapcsolódó termék

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.