Avaunt® 150 EC

2018. november 17. szombat
BETÜMÉRET:

Rovarölő permetező szer

A rágókártevők rezisztenciatörő ellenszere.
MSDS, okiratok, címke
Avaunt 150 EC - MSDS
(MSDS, 122 kb) Avaunt 150 EC 04.2/353-2/2016
(Okirat, 2016.03.23, 383 kb) Avaunt 150 EC 04.2/1882-1/2011
(Okirat, 2011.03.25, 183 kb) Avaunt 150 EC 02.5/1261/1/2010
(Okirat, 2010.04.23, 193 kb)

Hatóanyag Forg. kat. Eng. szám m.v.i. (nap)
150 g/l indoxakarb II. 02.5/1261/1/2010 0

 

Méhveszélyesség kifejezetten kockázatos
Veszélyesség vízi szervezekre közepesen veszélyes
Tűzveszélyesség nem jelölésköteles
LD50 érték 977
Kiszerelés 1 l-es műanyag flakon,
5 l-es műanyag kanna

 

Kultúra Károsító Dózis (l/ha) é.v.i. (nap)
alma almailonca,
almamoly
0,33 7
szőlő (bor) szőlőmolyok 0,25 10
takarmánykukorica,
csemegekukorica
gyapottok-bagolylepke,
kukoricabogár,
kukoricamoly
0,25 21

7
őszi káposztarepce,
mustár, olajretek
repcefénybogár 0,17 56

 

Hatásmód és hatékonyság

A repcefénybogár imágók komoly fenyegetést jelentenek a virágzás előtt álló repcére. Berágnak a még zöld bimbóba, csökkentik a virágok számát, amivel direkt negatív hatást gyakorolnak a növényenkénti becőszám alakulására.

Amikor a repcefénybogár az Avaunt® rovarölő szerrel kezelt repcén érintkezésbe kerül az indoxakarbbal vagy táplálkozik, felveszi a hatóanyagot. Az indoxakarb a repcében használatos hatóanyagok közül egyedi hatásmóddal rendelkezik, ami néhány percen belül a repcefénybogár táplálkozásának megszakítását, majd bénultságot eredményez. A bogár végül 1–4 nappal a hatóanyag felvétele után pusztul el. Az indoxakarb kiváló, akár 8–10 napos tartamhatást mutat a zöldbimbós állapotban történő kijuttatás után. Ez azt jelenti, hogy azokra a bogarakra is hat, amelyek a kijuttatáskor nem voltak

Szőlőben, az indoxakarb bomlásterméke az idegrendszer nátrium-ioncsatornáját blokkolja lepidopterák és egyes kabóca fajok esetében. Kiváló szelektivitással bír, felszívódása után teljes bénultságot okoz. A kezelés után 2-6 órával a táplálékfelvétel leáll, az érzékeny rovarok gyakorlatilag éhen pusztulnak. Kontakt és gyomorméreg. A tojás és a lárva valamennyi alakja ellen minden hőmérsékleti tartományban ugyanabban a dózisban hatékony.

Az Avaunt® használatának előnyei:

  • Egyedülálló esőállóság (a permetlé beszáradása után lehulló csapadék a hatékonyságot nem befolyásolja).
  • Rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő pl: csemegeszőlőben 3 nap.
  • Az engedélyezett dózisban a hasznos rovarokra (fátyolka, katica, ragadozó atkák) szelektív.
  • Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap (nem akadályozza a zöldmunkát).

Felhasználási javaslatok

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

Almában almamoly ellen rajzásmegfigyelés alapján, a rajzáscsúcsot követő 4-6 nap múlva javasolt az első permetezést elkezdeni. Nemzedékenként legalább 2 védekezés szükséges, 10-14 napos permetezési időközökkel. Elhúzódó rajzás esetén további kezelések szükségesek. Almailonca ellen a tavaszi permetezést hajtásvizsgálat alapján az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A továbbiakban szexferomon-csapdás rajzásvizsgálat alapján, nemzedékenként 2-3 kezelés szükséges. A készítmény a hasznos szervezetek közül kíméli a Typhlodromus pyri ragadozó atkát és a zengőlégy (Syrphus spp.) fajokat. A szer az alma termesztés integrált növényvédelmi technológiájába jól beilleszthető, de évente összesen legfeljebb három alkalommal használható.

Szőlőben szőlőmolyok ellen az első védekezést a rajzáscsúcsot követő 4-6. napon célszerű elvégezni. Nemzedékenként legalább két kezelés szükséges 10-14 napos időközökkel. A készítmény rövid élelmezés-egészségügyi várakozási ideje miatt borszőlő fajtákban a tarka szőlőmoly harmadik nemzedéke ellen is eredményesen alkalmazható. A kezelések hatékonyságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák jelentősen javítják. A készítmény egy évben legfeljebb 3 alkalommal használható, a további szükséges kezeléseket más hatásmechanizmusú hatóanyagokkal kell elvégezni.

Takarmánykukoricában, csemegekukoricában gyapottok-bagolylepke és kukoricamoly ellen, szexferomonos vagy fénycsapdás előrejelzés alapján, a tömeges tojásrakás időszakában nagy mennyiségű permetlében célszerű a készítményt kijuttatni. Folyamatos rajzás, elhúzódó lárvakelés esetén a kezelést 10 nap múlva meg lehet ismételni. A kukoricabogár imágói elleni védekezés célja a bogarak tojásrakás előtti gyérítése, ennek eredményeként a következő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek csökkentése. A védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetőleg a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A permetezéshez hidas traktoros permetezőgéppel történő kijuttatás esetén 400-1000 l/ha vízmennyiség szükséges. A szántóföldi géppel végzett alkalmazás mellett a készítmény gyári, kalibrált vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző berendezéssel (5 liter/m2 öntözővízzel) is kijuttatható (chemigation technológia). A vegyszerpumpát úgy kell kalibrálni, hogy az öntözővízzel 0,25 l/ha szer jusson ki. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha növényi olajat (napraforgóolaj, repceolaj) kell adagolni. Virágzó kukoricában a készítmény kijuttatása tilos!

Őszi káposztarepcében, olajretekben, mustárban a védekezést repce-fénybogár ellen a kártevő táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. Az Avaunt® javasolt kijuttatási időszaka a zöldbimbós állapot. Azelőtt javasolt kijuttatni, mielőtt a bogarak nem kezdenek el aktívan táplálkozni. Virágzó repce, olajretek és mustárállományban a készítmény kijuttatása tilos!

 

Légi kijuttatás: nem engedélyezett!

 


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!


Kapcsolódó hírlevél

Kapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.