Világbajnok magyar grappling-es (földharcos)

2013. augusztus 25. vasárnap
BETÜMÉRET:
A Cheminova segítette egy új sportág világbajnokát

Szőts Gábor aikido mester, a brazil Jiu-jutsu lila öves tanára, az idén augusztusban Splitben megrendezett veterán grappling (földharc) világbajnokságon, 84 kg-os súlycsoportban, GI stílusban, a Cheminova támogatásával világbajnok lett és az abszolút kategóriában (ahol a súlycsoport nem számít), az ezüstérmet szerezte meg.
Szőts Gábor a Hikari aikido egyesület mestere, Tolna megyében Szekszárdon és Tamásiban vezet edzéseket, a Magyar FILA Grappling és Pankráció Szakági Szövetség elnökségi tagja.
A sportág egy teljesen új küzdősport, amelyet még kevesen ismernek, de Magyarország már az élmezőnybe tartozik. A grappling sport elnevezése az angol ’grapple’ = ’dulakodik’ szóból származik, és ez annyival visz közelebb a témához, hogy érzékelteti: küzdősportról van szó. A grappling - leegyszerűsítve - olyan birkózás, cselgáncs és egyéb földharc technikákból álló küzdősport, amelyben a versenyző az ellenfél eldobását vagy egyéb módon való földre-vitelét követően földharcban, a szőnyegen, speciális fogásokkal, elsősorban fojtások, kar- és lábkulcsok révén a harc feladására kényszeríti az ellenfelet. Ezt elérheti úgynevezett fojtásfogással, ami történhet akár az ellenfél ruházatával (az ún. GI-s grappling során) is vagy egyszerűen puszta kézzel, valamint kar- vagy lábfeszítéssel (ezek különösen fontosak az ún. NO GI grappling során).
A sportág önmagát a Mixed Martial Arts (MMA - kevert vagy vegyes harcművészetek) önvédelmi ágazatai között határozza meg. A brazil jiu-jitsu, a kempo, a szabadfogású birkózás, a cselgáncs és más küzdőmódok technikai elemeit alkalmazza - az ütést és rúgást kizárja.
A sportág 2006-ban a Nemzetközi Birkózószövetségbe (FILA) épült be, ahol önálló szakbizottsága van. A FILA nevében az „LA” az amatőr birkózásra utal („Lutte Amateur”) (korábbi neve a szövetségnek). A mai teljes neve, a Fédération Internationale des Luttes Associées, a társult (vagy egyesített) birkózások nemzetközi szövetségét jelenti.
A grappling alapvetően, a versenyszabályok szerint, két fogásnemet vagy stílust különböztet meg, az egyik NO GI azaz hagyományos küzdőruha nélküli (csak szűk testre feszülő öltözéket viselhetnek a versenyzők); illetve a GI (vagy BJJ) stílus, ahol kötelezően a cselgáncsból ismert kimonót (Gi-t) kell viselniük a versenyzőknek.
A grappling sport története Magyarországon a 2008-ban, a svájci Luzernben megrendezett világbajnokságon kezdődött, ahol hazánkat az első magyar csapat képviselte.
A Cheminova Magyarország Kft. első megmérettetése is 2008-ban volt a magyar növényvédő szer piacon, hiszen a 2007-ben történt cégalapítás után 2008 volt a vállalkozás első üzleti éve.
A grappling sportág bemutatkozik a 2016-os olimpián és a sportág fejlődése azóta Magyarországon töretlen, a Cheminova Magyarország Kft. fejlődése szintúgy.


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.