Hi-Phos

2019. március 26. kedd
BETÜMÉRET:
Foszfor (P2O5) 440 g/l; Magnézium (MgO) 80 g/l; Kálium (K2O) 74 g/l

Kiszerelés 20 liter

 

Növény Felhasználási mód
Kalászosokban a szárbaindulás kezdetéig (a kalász differenciálódás időszakában) 5 l/ha dózisban 200-250 l/ha vízzel kell kijuttatni.
A hatékonyság növelése érdekében, ha a körülmények engedik, érdemes szárbaindulásig a kezelést megismételni.
A következő kezelés a zászlóslevél kiterülése és a virágzás közötti időszakban 5 l/ha dózisban 200-250 l/ha vízzel
javasolt.
Kukoricában a növény 4-8 leveles fejlettségéig 2,5-5 l/ha dózisban 200-250 l/ha vízzel kell kijuttatni 1-2 alkalommal.
Őszi káposztarepcében ősszel a repce 4-6 leveles fejlettségénél, illetve tavasszal a szárbaindulást megelőző időszakban 2,5-5 l/ha dózisban
200-250 l/ha vízzel javasolt kijuttatni.
Borsó, bab 10-15 cm-es fejlettségéig, szükség esetén 2 ismétléssel, 5 l/ha dózissal és 200-250 l/ha vízzel kijuttatva kell felhasználni.
Cukorrépa 4-6 leveles fejlettségéig 5 l/ha dózisban, 200-250 l/ha vízzel javasolt kijuttatni.
Burgonyában a gumókötődés fokozására 10 l/ha dózisban, 200-250 l/ha vízzel kell kijuttatni.
Egyéb növények amelyek érzékenyek a foszfor és a kálium hiányára korai fejlődési stádiumban és szükség esetén a kezelések
ismétlésével 2,5-5 l/ha dózissal javasolt kijuttatni.

 

Hatásmód és hatékonyság

A talaj foszfortartalmának közel 90%-a növények számára közvetlenül nem felvehető formában van lekötve a talaj ásványi kolloidjaihoz. A savanyú talajokban a foszfor alumínium-foszfát vagy vas-foszfát formában kötődik meg, míg a meszes talajokban mész-foszfátok képződnek. A semleges pH értékű talajokon is számolni kell a foszfor megkötődésével, mivel azok is tartalmaznak kicserélhető alumínium- és vas ionokat, amelyek a foszfortrágyákban lévő gipsz és a kálium trágyák hatására aktiválódnak és a foszfort igen nehezen oldható formába viszik. Hatással van a talajok foszforszolgáltató képességére a hőmérséklet és a csapadék is. A meleg, csapadékos időjárás javítja, míg a hideg, száraz időjárás csökkenti a foszfor felvehetőségét. A talajba frissen, ásványi foszfát formájában kijuttatott foszfornak a kijuttatás évében mindössze 10-15 %-a, a következő évben 5-7 %-a, míg a 3. évben csak 2-3 %-a hasznosul. A talajba kijuttatott ásványi foszfortrágyák alacsony hatékonyságából eredő foszforellátottság lényegesen növelhető, ha a foszfort nem csak talajtrágyaként, hanem megosztva alap-, fej- és levéltrágyaként juttatjuk ki.

A hagyományos szemcseméretű foszfortrágyák nem használhatók hatékonyan állománykezelésre, mivel foszfor tartalmuk nehezen oldódik ki és a foszfor mozgása a talajban mindössze 2-3 mm/év. A megosztott foszfortrágyázás lehetőségét biztosítják a mikrogranulált startertrágyák (Radistart® Algit, Radistart® Turbo) és az FMC új fejlesztésű, magas foszfortartalmú levéltrágyája a Hi-Phos. A javasolt foszfortrágyázási technológia, hogy a foszfort csökkentett adagban alaptrágyaként, a vetéssel egymenetben startertrágyaként és folyékony formában levéltrágyaként kerüljön kijuttatásra. A megosztott foszfortrágyázás hatékonysága lényegesen meghaladja az egy adagban kijuttatott foszfortrágya hatékonyságát, mivel a foszfornak csak kisebb hányada kötődhet meg a talajkolloidokon. A megosztott foszfortrágyázás további előnye, hogy azokban a fejlődési szakaszokban juttatjuk ki a foszfort, amikor a növényeknek a leginkább szükségük van rá.

A Hi-Phos általánosan alkalmazható a növények növekedésének a fokozására. A kezelés dózisa 5 l/ha 200-250 l/ha vízzel kijuttatva és érdemes a kezelést legalább egyszer megismételni.

Fontos, hogy a kezelések ismétlése között legalább 10 napos permetezési fordulót kell tartani. A megfelelő tápanyag-utánpótlásnak a precíz talajvizsgálat és a levélanalízis az alapja.

A Hi-Phos keverhetőségét tekintve mindig végezzünk keverhetőségi tesztet. A vízzel félig feltöltött permetező tartályba mindig először a Hi-Phos-t kell bekeverni és folyamatos keverés mellett kell hozzáadni a tankkeverék többi összetevőjét. A Hi-Phos cinktartalmú lombtrágyákkal nem keverhető, mert cinkfoszfát kiválás keletkezhet. Kérjen információt szaktanácsadóinktól!

A keverhetőségről szóló aktualizált információk megtalálhatók a következő honlapon is: www.headlandcropnutrition.com


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!

Kapcsolódó termék

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.