Ismét barkóveszély!

2017. április 10. hétfő
BETÜMÉRET:
Korán megjelentek a barkók Komárom megyében.

A száraz, zömében az átlagosnál enyhébb márciusi időjárás hatására ismét korán megkezdődött a barkók (ebben a konkrét esetben a kukoricabarkók) telelés utáni aktivitása (1. ábra). Komárom-Esztergom megyében a tavalyi magas egyedszám alapján várható e kártevő fajok további felszaporodása, amit a szokatlanul hideg téli időjárás sem befolyásolt döntően. Ezt bizonyítják a képek, melyek 2017.03.29-én Tárkány határában (Komárom-Esztergom megy) készültek.


1.ábra. A korán megjelenő kukoricabarkók veszélyt jelentenek a kapás kultúrákban (Tárkány, 2017.03.29.)

Mivel a napraforgó- és a kukoricaállományokban az imidakloprid és a klotianidin hatóanyagú csávázó szerek továbbra sem elérhetők szélesebb körben, ezért gyakorlatilag a kelő és néhány leveles növényállományok kitettek a barkófélék kártételének. A barkók először a gyomnövényeken, kalászosokon karéjozó (2. ábra), később szabálytalan alakú rágásokkal károsítanak, majd a frissen kelő cukorrépára, napraforgóra, kukoricára mennek át.

 


2.ábra. Kukoricabarkó rágások búzában (Tárkány, 2017.03.29.)

Ha a kukoricabarkó a „szegállapotú” kukoricát tőben rágja meg tőpusztulást, kiritkulást okoz. A 2-3 leveles kukoricában rágva is nagymértékű pusztulást okoznak. A fejlettebb kukoricában termésveszteséget eredményez, de a kártételt kiheveri az állomány.


Tehát a napraforgó és a kukorica növények kelése és 2 levélpáros ill. 2-3 leveles állapota között (cukorrépában kelés és 6 leveles állapot között) javasolt az állományok átjárása, barkókártételek felmérése. Ha négyzetméterenként 2-3 db-ot találunk, vagy a kártételük tapasztalható mindenképpen javasolt a védekezés! A barkófélék ellen a Cyren EC permetező szer 1,5 l/ha dózisát javasoljuk a kelő vagy kikelt állományban sorpermetezéssel kijuttatva, lehetőleg a késő délutáni órákban, amikor aktívabbak a barkók is napraforgóban és kukoricában. Cukorrépában 2 l/ha dózissal védekezhetünk. Mivel a szer jól gázosodik, megfelelően gyéríti a kártevőket. Kukoricában a Cyren EC használatát követően szulfonil-urea típusú gyomirtó szeres kezeléssel 7-14 nap várakozási idő szükséges.

Kapcsolódó hírlevél
Kapcsolódó szakcikkKeresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.