A mocskospajor megkezdte károsítását a repcében!

2016. szeptember 9. péntek
BETÜMÉRET:
Korai repcevetéseknél és főként szántás nélküli technológiánál!

Jelen rövid összefoglaló célja a figyelemfelhívás az őszi káposztarepce termesztőknek. Az időjárási körülmények az idei évben nagyon kedveztek a repce vetéséhez, és a cikk írásának pillanatában is még zajlik az őszi káposztarepce vetőmagok földbe helyezése. A megelőző csapadékos időszakokat követően a talajok nedvességtartalma megfelelő így több régióban a repce növények gyorsan kikeltek. A hőmérséklet emelkedésével a kártevők is gyorsan rátalálnak a kis csíranövényekre, ezért fokozottan ajánlott a repcetáblák folyamatos figyelemmel kísérése.

A repcét károsító bolha fajokon túl az idei évben kimondottan korán tapasztaltuk a mocskospajor károsításának megjelenését (1. ábra). A mocskospajor a fénykerülő bagolylepkék (vetési bagolylepke, vetési fésűs bagolylepke, felkiáltójeles bagolylepke, „C” betűs bagolylepke) lárvája, magyarul hernyója. A hernyó a talajfelszín közelében elrágja a repcenövényeket, így azok nagyon gyorsan elpszutulnak (1. ábra).


1.ábra. Mocskospajor kártétel miatt a földre lefeküdt fiatal repcenövény (2016. 09. 08.)

A petékből kikelt hernyók összesen ötször vedlenek, ezért a kezdeti időszakban egészen kis méretű hernyókat is találhatunk, de tudni kell, hogy a hernyók minden vedlést követően nagyon erős táplálkozást folytatnak. A fénykerülés miatt a hernyók a nappali időszakban rögök alá húzódnak és a naplementével kezdik meg táplálkozásukat. A károsított repcenövények tövében egészen biztosan megtaláljuk a hernyót (2. ábra).


2.ábra. A mocskospajor általában összegömbölyödik (piros nyíl) – a talajfelszínen elrágta a repcenövényt (2016.09.08.)

A mocskospajor kártételére főként a korábbi vetésű és forgatás nélküli technológiában termesztett repcék esetében számíthatunk.

Mivel a kártevő rejtett életmódot folytat, ezért a védekezésre a gázosodó, klórpirifosz hatóanyag tartalmú Cyren EC 1 l/ha-os dózisát tudjuk alkalmazni. A védekezés minél magasabb hatékonysága érdekében a permetezést magas lémennyiséggel, szinte áztatás-szerűen, az esti órákban végezzük el!

Dr.Varga Zsolt
FMC/Cheminova Magyarország Kft.
(A fotók a szerző  felvételei)
Kapcsolódó termék

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.