A kukoricacső rovarok elleni védelmén múlhat a kukorica minősége

2020. július 31. péntek
BETÜMÉRET:
Ahol a kukoricamoly 1. nemzedék elleni védekezés nem történt meg, ott igen erős 2. nemzedékre lehet számítani

A 2020-as növénytermesztési szezonban a befektetett munka, pénz és energia eredménye az őszi vetésű növények betakarítását követően már látható. A tavaszi vetésű növények, a napraforgó és a kukorica esetében már látszik a cél, de a termés minőségének maximalizálása érdekében még maradtak tennivalók. A kukorica előtt álló késő nyári időszakban a növényvédelem segítheti még a sikeres betakarításhoz vezető utat, elsősorban a rovarkártevők elleni védekezéssel.

A kukoricamoly 1. nemzedéke június során meglehetősen elhúzódó volt, de a kukoricatáblákon talált jelentős kártevő létszám okán érdemes volt beavatkozni. A csapadékos időjárás és a zsúfolt betakarítási időszak ellenére sokan el is végezték ezt a kezelést, mellyel a szár védelme megvalósult.


A felhőszakadások miatt elmaradt a Coragen® 20 SC-kezelés „eredménye” hibridkukoricában (Csabacsűd, 2019.07.10., Fotó: Szélles Tibor)

Ahol az első nemzedék elleni védekezés nem történt meg, ott igen erős 2. nemzedékre lehet számítani. Ezek a lárvák már a csövet támadják, ez a rajzás július utolsó napjaiban kezdődött el. Ezzel párhuzamosan jelenleg a gyapottok-bagolylepke első áttelelt nemzedéke is számos helyen rajzáscsúcs közelében jár.


Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) fogási diagramja (Balatonmagyaród, 2020.07.27.)

Itt az ideje a cső védelmére koncentrálnunk. A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke lárváinak irtásával megelőzhetjük a mikotoxint termelő gombafajok sebzéseken történő behatolását és felszaporodását. Ne hagyjuk, hogy a kukorica jövedelmezőségét az utolsó pillanatban néhány apró lárva tönkre tegye!


Ha nem vigyázunk, a kukoricamoly belerághat a jövedelmezőségbe! (Cibakháza, 2019.07.13. Fotó: Szélles Tibor

A fenti kártevők elleni eredményes védekezésre kiválóan alkalmas a Coragen® 20 SC rovarölő szer, melyről részletes információkat talál ebben a videóban. Szakmai kérdéseivel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez.
 

 

 
Kapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.