Barkó veszély!

2016. április 11. hétfő
BETÜMÉRET:
Gyülekeznek a barkók Komárom megyében

Az elmúlt enyhe tél és a száraz, meleg márciusi időjárás hatására korán megkezdődött a barkók (kukoricabarkó, hegyesfarú barkó, fekete barkó) előjövetele és kedvezett e kártevő fajok elszaporodásának is.

Mivel a napraforgó és a kukorica állományokban az imidakloprid és a klotianidin hatóanyagú csávázó szerek továbbra sem elérhetők, ezért gyakorlatilag a kelő és néhány leveles növényállományok kitettek a barkófélék kártételének. A barkók először a gyomnövényeken, kalászosokon karéjozó, később szabálytalan alakú rágásokkal károsítanak, majd a frissen kelő kukoricára, napraforgóra mennek át.

Ha a kukoricabarkó a „szegállapotú” kukoricát tőben rágja meg tőpusztulást, kiritkulást okoz. A 2-3 leveles kukoricában rágva is nagymértékű pusztulást okoznak. A fejlettebb kukoricában termésveszteséget okoz, de a kártételt kiheveri az állomány.Tehát a napraforgó és a kukorica növények kelése és 2 levélpáros ill. 2-3 leveles állapota között javasolt az állományok átjárása, barkókártételek felmérése. Ha négyzetméterenként 2-3 db-ot találunk vagy a kártételük tapasztalható mindenképpen javasolt a védekezés!

Amennyiben vetéskor használtunk/használjuk a Kentaur 5G talajfertőtlenítő készítményt, jelentősen csökkentjük a barkók számát, mivel igen jól gázosodnak és azokra is hatnak. Ha elmaradt a talajfertőtlenítés a barkófélék ellen a Cyren EC permetező szer 1,5 l/ha dózisát javasoljuk a kelő vagy kikelt állományban sorpermetezéssel kijuttatva lehetőleg a késő délutáni órákban, amikor aktívabbak a barkók is. Mivel a szer jól gázosodik, megfelelően gyéríti a kártevőket. Amennyiben a Cyren EC-t használjuk kukoricában utána a szulfonil-urea típusú gyomirtó szeres kezeléssel várni kell 7-14 napot.Kapcsolódó termékek

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.