Megjelent a repcedarázs álhernyó

2017. október 3. kedd
BETÜMÉRET:
Védekezzen Rapid Turboval!

A repcevetéseket követően lehullott jelentős mennyiségű – főként a Nyugat-Dunántúlon, helyenként 150 mm feletti – csapadék kiválóan kedvezett a repcenövények kelésének. A termelők jelentős része – élve a neonikotinoidos szükséghelyzeti engedélyekkel – rovarölő csávázó szerrel kezelt vetőmagot vetett, amely „relatív” megfelelő védelmet biztosított a szikleveles repcének a különböző bolhafajok ellen.

A bolhák kisebb mértékű károsítását a csapadék és a hűvösebb időjárás is segítette. Az elmúlt hét melegebb periódusa viszont megfelelő lehetőséget biztosított a repcedarázs (Athalia rosae) második nyári nemzedékének rajzására, tojásrakására és a lárvakelés megindulására (1. ábra).

 


1.ábra. A repcedarázs fiatal álhernyója október 2-án (Sármellék, 2017.10.02)

Ezek az álhernyók kedvező időjárási feltételek esetén intenzíven táplálkoznak, majd telelőre vonulnak. A fertőzöttség és kártétel mértékét jelentősen meghatározza (ez vonatkozik a különböző bolhafajokra is) az utóbbi időszakban vetett keresztesvirágú zöldtrágya növények közelsége, ugyanis ez kiváló lehetőséget biztosított a kártevő szervezetek felszaporodásának.

A 2.ábra kiválóan érzékelteti a repcetábla közvetlen szomszédságában lévő olajretek vetés melletti terület fokozott kártételi szintjét. Az ilyen területeken kifejezett figyelemmel kell kísérnünk a repcevetéseinket és mielőbb el kell végezni a rovarölő szeres védekezéseket!

 


2.ábra. Olajretek-terület melletti repcetáblában fokozottabb a kártevő szervezetek megjelenése (Sármellék, 2017.10.02)

A védekezésre kiváló lehetőség a Rapid Turbo, amely a Cyren (klórpirifosz) 0,6 l/ha + Rapid CS (gamma-cihalotrin) 0,06 l/ha kombinált alkalmazását biztosítja. Ebben az időszakban, mivel már megfelelő borítás és lombfelület áll rendelkezésre használhatjuk önmagában a Cyren 1 l/ha-os dózisát is!


A Rapid Turbo kiváló ár-érték arányú termék, amely 33 ha repceterület kezelésére elegendő!Kapcsolódó termékek

Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

Tudta Ön, hogy a kukoricamoly ellen Coragen® rovarölő szerrel akár 1 tonna minőségi termés is megmenthető?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.